Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

За законодателни предложения, които да ускорят процедурите за уреждане на търговски спорове в ЕС, настоя българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

На заседание на правната комисия в Европейския парламент той взе участие в състоялата се размяна на мнения с еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс. 

Като припомни, че през миналия мандат ЕП прие два доклада по собствена инициатива с препоръки към Европейската комисия за бързо уреждане на търговски спорове и за общи минимални стандарти на гражданското производство, Емил Радев попита дали се предвиждат законодателни предложения в тази област.

Вярвам, че ускорявайки процедурите за бизнеса, ще допринесем за икономическото възстановяване при настоящата криза, коментира българският евродепутат.

В отговор комисар Рейндерс обясни, че ЕК работи по нови инициативи и акцентира върху цифровизацията на правораздаването. По думите му тя е от решаващо значение за реформирането на системата и осигуряването на ефикасни и осъвременени производства при по-ниски разходи. Като отчете ролята на електронните комуникации при обмена на данни през граница, Дидие Рейндерс допълни, че наскоро бяха приети нормативни актове, свързани пряко с дигитализацията в правосъдието – за връчването на документи и събирането на доказателства.

Еврокомисарят отбеляза доброто сътрудничество, което са имали по тях с Емил Радев в качеството му докладчик на Европейския парламент.