Eva Maydell - Veliko Tarnovo
Ева Майдел – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI)

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: Велико Търново е символ на българщината и на българската държавност. Тук за първи път е изписана мъдростта на предците ни – „Съединението прави силата“, към която трябва да се стремим и днес.

 

– Г-жо Майдел, като евродепутат в икономическата комисия на Европейския парламент, смятате ли, че има опасност от световна финансова криза и как би се отразила на България?

– Макар трудностите на някои американски банки да напомнят на началото на финансовата криза от 2008 г., сегашната ситуация е доста по-различна и не смятам, че ще доведе до криза от подобен мащаб. В Европейския съюз приехме много сериозно законодателство, което прави банките по-сигурни и устойчиви на шокове. Българските банки имат добра ликвидност и са под постоянния мониторинг на Европейската централна банка благодарение на това, че сме член на Банковия съюз от 2020 г.
Уви, тази финансова и икономическа стабилност, която беше изградена в България, е разклатена от редица вредни управленски решения на правителствата през последните две години. Най-големият риск за България не идва от фалита на американски банки, а от отдалечаването от интеграцията в ЕС, което се случва пред очите ни. Нарастването на дефицита на бюджета и високата инфлация не само ни затварят вратата пред еврозоната, а ни и превръщат от остров на стабилност и предвидимост, в нежелана и рискова дестинация за чужди инвестиции.

– Каква е рецептата за градове като Велико Търново за справяне в настоящата икономическа ситуация?

– Велико Търново има всички предпоставки за бурно развитие – богата история и привлекателна култура, активни граждани и качествено местно управление. Но въпреки това регионът не може да се развива като оазис. Нужна е стратегическа подкрепа от държавата, която да осигури транспортна и икономическа инфраструктура – пътища, индустриални зони, евтина и сигурна електроенергия, качествено образование. Все елементи, по които няма напредък в последните две години.
За сравнение, през периода 2017 – 2021 година правителството на Бойко Борисов отпусна над 160 млн. лева за областта. И това са средства извън европейските програми. Всяка от десетте общини в региона получаваше целеви инвестиции за подобряване на живота и средата – ВиК, улици, междуградски пътища, пречиствателни станции, съвременни училища и нови детски градини, нови игрища, спортни зали.

– Вие имате информационен офис във Велико Търново. Коя е последната Ви инициатива в града?

– Да, от 2015 г. имам европейски информационен офис във Велико Търново и регионът е едно от местата, които посещавам най-често. Само преди три дни бях отново тук и освен с кмета на Велико Търново Даниел Панов се срещнах с местни управници от Горна Оряховица, Свищов, Елена, Златарица, Дичин. С някои от тях обсъдихме какви възможности за европейско финансиране могат да се използват. Това е наболяла тема за всички области, тъй като оперативните програми, на които се разчита за инвестиции в градовете и селата, бяха забавени от предишното правителство и все още не работят изцяло.
В момента заедно с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ организираме конкурс за студентско есе. Както и предишни години, победителите ще поканя на посещение в Европейския парламент в Брюксел.

– Днес е празникът на Велико Търново. Какво ще пожелаете на жителите и гостите на града?

– Велико Търново е символ на българщината и на българската държавност. Тук за първи път е изписана мъдростта на предците ни – „Съединението прави силата“, към която трябва да се стремим и днес.
Търновци са горди и способни хора, доказали неведнъж, че могат да намират правилния път. Пожелавам им градът им да продължи развитието си по европейски образец.

Пожелавам и на всички българи скоро държавата ни да се върне отново на европейския си път на развитие!