Emil Radev
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев ще участва в организиран от Икономическия университет във Варна дискусионен форум на тема: „Приложение на изкуствения интелект в различните обществени сфери – перспективи и рискове“.

Събитието е част от програмата на Седмицата на правото, която катедра „Правни науки” във висшето учебно заведение провежда за шеста поредна година. Форумът ще се състои на 15 април 2021 г. (четвъртък), от 10:30 ч. и ще се излъчи на живо в университетския YouTube канал

Емил Радев ще запознае участниците с работата на европейските институции за създаването на правна рамка, която да регулира приложението на изкуствения интелект в различните сфери.

През последните години изкуственият интелект се превърна в област от стратегическо значение и ключов двигател на икономическото развитие. Той може да донесе решения и огромни ползи за обществото, като се започне от автономни устройства, продукти и услуги, улесняващи бита ни, и се стигне до по-добро здравеопазване, по-удобен транспорт, по-устойчиво земеделие.

С напредъка на технологиите обаче изникват и много въпроси за социално-икономическия ефект, предизвикателства от правно и етично естество.
В момента на ниво Европейски съюз тече усилена работа по подготовка на законодателство в областта на изкуствения интелект. То трябва да отговори на нуждите на гражданите и бизнеса чрез подходящ, ефективен, прозрачен и съгласуван регулаторен подход, който да гарантира икономически растеж, но и зачитане на европейските ценности, принципи и културни предпочитания, както и високите стандарти за поверителността, защитата на данните и правилата за противодействие на дискриминацията.


Предишна статияРеални са шансовете за преразглеждане на регламентите в пакета „Мобилност“ I, засягащи българските превозвачи
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Изборите минаха! Време е за ясна позиция от страна на кандидат-управляващите по отношение на РС Македония!