Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Инвестираните средства и усилията на РСМ да работят срещу България доведоха до липсата на доверие, което е основния проблем за присъединяването им към ЕС.
Това каза заместник-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев за Радио „Фокус“.

По думите му България е показала огромно доверие и воля в последните 30 години, а в резултат от Скопие използват финансов ресурс, за да плащат на различни институции и да лобират трети страни с цел натиск към нас.

Той напомни, че основни европейски ценности, като спазване на човешките права и недискриминацията на хора, които открито заявяват своята етническа принадлежност, знаят своя исторически произход, не се спазват от РСМ и в този аспект компромис от страна на България не е възможен.

Andrey Kovatchev

„Младите европейски поколения не трябва да получават образование, което е наследство от комунистическата диктатура и въз основа на това образование да мразят своя съсед. Идеята на Европа е да не се мразим, да не обучаваме младите хора във фалшива интерпретация на историята. Те се занимават изключително и само с лобиране навън, за да натискат страната ни, вместо да седнат с нас да решат този проблем. Договорът от 2017 г., който смятам аз за един много братски и мек договор, в сравнение с този от Преспа, трябва да се изпълнява. Не виждам защо едно толкова нормално и съвсем логично нещо като нотификация на Обединените нации, че името Република Северна Македония не представлява териториална претенция към България, защо им е трудно, защо неистово не искат да го направят. И с големи усилия може би някой път ще го направят. Но какъв е проблемът? Ето от това е липсата на доверие. Ние показахме добра воля в последните 30 години, помагахме във всичко и накрая – от другата страна лобират срещу нас. Това е нелогичното. Аз се надявам наистина на повече храброст и желание за промяна в Скопие. Ние не отричаме тяхната сегашна идентичност, тяхното наименование на езика, както те желаят да го наричат сега, но нека младите хора в Република Северна Македония, които са и млади европейци, както и младите хора в България да получават адекватно на историческите извори образование. Няма никакъв проблем да имаме обща история, както е записано в договора“, обясни Андрей Ковачев и припомни, че нашите революционери – възрожденци са оставили писмени документи, че са се самоопределяли като българи.

По думите му доверието на страната ни е изчерпано, защото след 2017 г. „видяхме, че нямаше никакво желание в страната-кандидат за изпълнение на договора“, каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Ковачев категорично заяви, че няма нищо вярно в твърденията, че от България не признаваме тяхната съвременна идентичност и език.

„Без гаранции от двете основни партии – СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, че ще има необратимо действие към преодоляване на омразата от миналото, мисля че българската единна позиция би трябвало да остане“, препоръча Андрей Ковачев.

Той е на мнение, че преди тази най-близка до нас страна да стане член на ЕС проблемът между България и РСМ трябва да бъде решен веднъж завинаги.

Предишна статияНационален конкурс “Млад Фермер” 2021г. – под егидата на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов
Следваща статияАндрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: България ще има достъп до 3 млрд. лева по новата кохезионна политика още през 2022 г.