Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

С PCR, антигенен тест или с втора доза от ваксина пътуваме в Европа от 1-ви юли.


Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, председател на Българската делегация на ЕНП в ЕП, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Две седмици след втората доза, от този ден е валиден сертификатът. Остават възможностите и за PCR тест или антигенен тест, такива каквито са одобрени от Европейската комисия. Ваксините са също тези, които са одобрени от Европейската медицинска агенция, с възможност тези страни които искат специфично да допълнят и ваксини, които не са одобрени от ЕМА, но страните членки не са задължени да ги признават“, каза Ковачев.

Антитела срещу COVID-19 не са основание за получаване на зелен сертификат. 

Andrey Kovatchev„За момента тези, които са преболедували и са защитени чрез създаване на антитела след боледуване от COVID – 19 могат да го удостоверяват само с положителен PCR тест. От датата на този положителен PCR тест се броят 180 дни , в които важи този зелен сертификат. Но хора, които нямат положителен PCR тест в началото на тяхното заболяване, но имат антитела няма да бъдат включени в зеления сертификат“, заяви евродепутатът. 

Във времето от 7 до 11 юни на заседание на Европейския парламент в Страсбург се очаква да мине гласуването за окончателния вид на сертификата, чиято цел е подпомагане на икономиката на страните членки.

„Целта на зеления сертификат е да се улесни туризма, пътуването, да няма карантина за хората, които имат този сертификат и по този начин да се подкрепи туризма и икономиката на страните членки“, допълни Андрей Ковачев.

ℹ Сертификатът влиза в сила за всички страни членки на ЕС от 1-ви юли и ще бъде безплатен. Гражданите могат да го получат в хартиен или електронен вариант. 


ℹ Чуйте в аудио файла цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев ⬇