Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Предвижда ли Европейската комисия отпускането на финансова помощ за България в отговор на мигрантската криза, която застрашава сигурността на целия ЕС?


Този въпрос българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев изпрати до ЕК, настоявайки за подкрепа във връзка със засиления мигрантски натиск по външните граници на ЕС.

Emil Radev„Предвижда ли ЕК предоставянето на друга помощ – техническа, експертна, хуманитарна, която да подпомогне България в тази ситуация за опазването на външните граници на Съюза?”, пита още българският евродепутат с искане за писмен отговор.

„Една от най-застрашените външни граници е българо-турската, която и преди се е използвала като маршрут към западните държави. Риск от нахлуване на нелегални мигранти съществува и на границата между България и Гърция. Тя се намира на 30 км от турско-гръцката граница, където в момента са струпани десетки хиляди мигранти. За да гарантира ефективно опазване на европейската външна граница, България изразходва значителни средства, които засягат комплектоването на личния състав, плащане на командировки, укрепване на материално-техническата база, повишаване на мобилността и готовността за действия при кризи”, мотивира се Емил Радев.

„Благодарение на усилията на премиера Бойко Борисов и на добрите дипломатически отношения, които поддържа с турския президент, на българска територия няма проблем с мигрантите, но трябва да сме подготвени, ако ситуацията се усложни”, смята българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. 

Предишна статияЕва Майдел ГЕРБ/ЕНП: Недоверието на хората в новите технологии и AI създава „дигитална пропаст“ в обществото
Следваща статияАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Засега Русия подкрепя режима на Асад, а Ердоган се опита да изнудва Европейския съюз