Фондът за възстановяване трябва да е в размер на 2 трилиона евро и да бъде добавен към бюджета на ЕС.


Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в ефира на телевизия Европа.

На последната сесия на Европарламента е обсъдена рамката на дългогодишния бюджет на Общността и възстановилния план, заради кризата с коронавируса.

 

Eva MaydellНай-важната точка на пленарната сесия на европарламента беше как трябва да изглежда дългогогодишния бюджет на ЕС и възстановителния план. Това каза в ефира на телевизия Европа българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Това, което беше важно е да покажем нашето мнение в каква посока ще вървят преговорите за следващата 7 годишна бюджетна рамка и къде ще бъдат похарчени тези финанси. Тъй като всички страни членки са засегнати от пандемията, забавянето на приемането на бюджета е благоприятно обстоятелство, защото така може по-конкретно да се договори, къде точно да бъдат изразходвани средствата, заяви Ева Майдел.

Ева Майдел – евродепутат ГЕРБ/ЕНП:

„Смятаме че Фондът за възстановяване трябва да е в размер на 2 трилиона евро и да бъде добавен към бюджета на ЕС, а не да е аргумент за неговото намаляване. И ЕК да действа много бързо да действа с въпросния план, защото очакванията на страните членки са много големи.“

 

Държавите преминаха през сериозна криза, чиито последици ще усещаме поне през следващата година. Затова евродепутатите са изпратили ясен сигнал под каква форма трябва да се използват средствата в този фонд.

Ева Майдел – евродепутат ГЕРБ/ЕНП:

„Надяваме се, че тези средства ще бъдат изплатени като грантове, с по ниски лихви. Договарянето на бюджета е изключително важно, но това ще бъде трудна процедура.“