Andrey Kovatchev

Документалният филм за „златния“ български учител по физика Теодосий Теодосиев „Формулата на Тео“ ще има своята премиера и в Европейския парламент.


Прожекцията на филма и срещата с автора и главния герой- учителят Теодосиий Теодосиев ще бъдат на 22 януари (сряда), в сградата на Европейския парламент от 18:30 ч. в зала JAN 6Q1. Поканата към твореца и учителя е по инициатива и лична покана българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Andrey KovatchevАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: „Скъпи приятели,
имам удоволствието да Ви поканя на представянето на документалния филм „Формулата на Тео“, което ще се проведе на 22 януари (сряда) в сградата на Европейския парламент от 18:30 ч. в зала JAN 6Q1. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия с режисьора Николай Василев и главния герой на филма Теодосий Теодосиев (Тео).

Ако имате нужда от пропуск за Европейския парламент, моля, потвърдете Вашето участие на: andrey.kovatchev@ep.europa.eu


ФОРМУЛАТА НА ТЕО (български с английски субтитри, 74 мин)

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценния и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео?

Лентата на режисьора Николай Василев разказва за последните 40 години, маркирани от присъствието на Теодосиев в живота на не един и двама талантливи и амбициозни ученици, пожънали успехи по цял свят, благодарение на усърдната работа и всеотдайност на учителя си. Филмът обяснява това, което стана известно като “Формулата на Тео” – неговият личен метод за формиране на силов интелект.
”Формулата на Тео” не е изцяло възхвала на един единствен учител, а документално изследване на това, което прави даден човек не просто преподавател, а някой, който вдъхновява и предава ценности на младото поколение. С филма си Василев се е опитал да обясни мисията, която трябва да стои зад всеки един учител, както и успехите на всеки един ученик, имал щастието да попадне в орбитата на всеотдаен ментор.