Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Френското предложение за проекто преговорна рамка е доба основа, но не е завършено. То трябва да бъде надградено, прието и гарантирано от всички страни членки на ЕС и от самата страна кандидат.

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

„Португалското предложение например, беше трагично за нас. Френското е добро, но протоколът между двете страни ще е този, който ще бъде оценяван. Него все още никои не го е виждал и затова не е ясно как ще се работи по отношение на езика, недискриминацията, фалшификацията на история. Трябва да се види конкретен план за действие“, каза Ковачев.

По думите му за да бъде устойчива европейската гаранция за спазване на споразумението в протокола трябва изрично Република Северна Македония да даде дума, че без значение кои ще е на власт условията в него ще бъдат спазени.

„Най-голямата опозиционна сила ВМРО ДПМНЕ многократно заплашва, че няма да подкрепят промени в конституцията, че България трябва да падне на колене пред тях и да се извинява за „фашистката окупация“.  Доста вероятно е точно те да поемат управлението на Скопие, а Димитър Ковачевски да падне“, аргументира се Ковачев.

Той разкритикува правителството на Кирил Петков, че нито един път не е потърсило за съдействие от евродепутатите или опозицията по темата за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Уточни още, че тази тема, както и тези за еврозоната, отбраната, позицията в НАТО, Шенген са надпартийни!

„Не мога да прогнозирам какво точно ще се случи с вота на недоверие. Чувам обаче, че има сериозен натиск върху определени членове да си променят мнението по отношение на това, което беше при гласуването на оставката на председателя на НС“, каза Ковачев


ℹ Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в звуковия файл ⬇