Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев стана докладчик за групата на Европейската народна партия относно споразумението между Европейската гранична и брегова охрана (Фронтекс) и Бивша Югославска Република Македония. Това споразумение, което вече е договорено, цели разполагането на служители и предоставянето на техническа подкрепа от страна на Фронтекс на македонските власти, които охраняват общите с Европейския съюз граници. За да влезе в сила, споразумението следва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета.

Подписването на споразумението между Фронтекс и Македония стана възможно, след като Фронтекс получи нови правомощия – вече негови служители могат да бъдат разполагани в трети държави, граничещи с  Европейския съюз, след като бъде получено съгласието на държавата-домакин и на граничните държави-членки.

Целта на такъв тип споразумения е подпомагането охраната на границите и намаляване на нелегалната миграция. Емил Радев коментира, че:

„Подписването на споразумението между Фронтекс и Македония е от изключителна важност, тъй като в последните месеци се наблюдава ръст на броя мигранти, преминали турско-гръцката морска и особено сухопътна граница. Бързото влизане в сила на това споразумение неминуемо ще помогне на ЕС да избегне отварянето на Балканския маршрут.“