Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

В европейските институции в Брюксел са изключително учудени и притеснени, че в България има такъв хаос и непредвидимост.


Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Започнаха заседанията от есенната сесия на ресорните комисии в Европейския парламент. Как коментират в Брюксел нестабилността, неяснотата и липсата на предвидимост на България? Въпросът е към Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент.
Андрей Ковачев: Тази седмица е първата след края на лятната почивка и колегите, както правилно споменахте, са изключително учудени и притеснени, че в България има такъв хаос и непредвидимост. Българската политика не роди нищо отговорно и нямаме работещо правителство, което е изключително нужно в такъв момент, с толкова предизвикателства – коронакриза, икономическа криза, трябва да бъде финализиран Планът за възстановяване и България да започне да получава средства по този план, които са толкова нужни за българския бизнес. Това са основно разговорите, които водим с моите колеги. И разбира се, от външнополитическа гледна точка – Балканите, Афганистан, потенциалните опасности от миграционен натиск към нашата граница.
Водещ: Г-н Ковачев, имат ли представа, реална, в европейските институции, какво става в България?
Андрей Ковачев: Да. Това е и наша задача, да информираме колегите. Но те се интересуват живо, България е част от Европейския съюз, уважавана страна, важна страна, на важен кръстопът на Балканите. Така че от нас зависи много и е важно България да е предвидима, както вие споменахте в началото. Тя за момента не е такава и отговорност носят тези политически сили, които се представят за алтернатива, за промяна и разбира се, кандидатът за президент Радев, който е в основата на този хаос, създаден от омразата, а омразата никога не е водила до нещо добро. Трябва да има отговорност и да се формира правителство. Работещо правителство е нужно на България, редовно правителство. Не успяха в два поредни парламентарни избори тези партии, които имат достатъчно много народни представители, да се споразумеят, да си доразделят баницата, ако може така да се каже, и засега имаме непредвидимост и хаос в България, което е за сметка на всеки един от нас, независимо какви предпочитания има и независимо от коя страна седи. Липсата на редовно българско правителство не е в интерес на никой.
Водещ: През последните месеци страната ни затъна в блатото на скандалджийските разкрития и махленски битовизми. Защо се случва така? Вие имате ли обяснение? На какво се дължи тази абсолютно алогична обстановка, в която никой не намира смисъл? Боя се, че не намират смисъл и самите участници в нея.
Андрей Ковачев: Едното може би обяснение е неопитност и другото е много високо его, а третото е недостатъчно разпределяне на баницата или на някаква задкулисна договорка. Не мога и аз да разбера, какво доведе до това, че не беше възможно при такава голяма подкрепа в българското Народно събрание да се излъчи българско правителство, което да поеме отговорно нещата в своите ръце, и то важните теми, по които трябва да се работи в момента. Имаме – отвън поне изглежда – абсолютна непредвидимост и хаос, разбира се и отвътре е същото. Отново да подчертая, основна вина има и кандидатът за президент втори мандат.
Водещ: То не само, че не може да се получи подкрепа за излъчване на правителство, но всекидневно се роят междуличностните обиди и подигравки. Това нито допринася за някакъв конструктивен тон, нито пък намира път към обсъждане на политики. Всъщност за политики тук не се говори и това е изключително странно. Докъде би могла да стигне страната и какво може да очаква от европейските институции?
Андрей Ковачев: Това е така. Вие го формулирахте много добре, аз няма какво да добавя, освен призив за някаква отговорност, за съставянето на българско редовно правителство и за това по конкретните теми да се работи, особено ваксинацията, отварянето на икономиката обратно, да не се допуска отново да има забатачване и затваряне на икономиката, да не се допусне макроикономическата стабилност да бъде рискувана, да не се допусне, разбира се, отлагане в плана за приемането ни в Еврозоната, колкото се може по-бързо да се изпрати Плана за възстановяване, за да може да получим средствата. Това са всички теми, по които трябва да работи едно редовно правителство, и то веднага. А това, което е в момента правителството, явно не може да се справи с тези задачи. Категорично не може да се справи.
Водещ: То е служебно правителство, то няма такъв мандат, то няма и такива нито ресурси, нито лостове, нито механизми, за да може да се справи.
Андрей Ковачев: Планът за възстановяване – ние и с вас сме го говорили – Планът за възстановяване вече е готов, не го харесаха, но нищо и не направиха. Ако искат да го направят наново, да го поправят, каквото искат да направят, но да го изпратят. Ние губим ценно време, когато другите държави-членки са готови със своите планове и не само готови с плановете, но започват да получават и средствата по Плана за възстановяване на европейската икономика. Това са важните теми, които конкретно трябва да си говорят политическите партии в България, а не да търсят заяждания и, както и вие споменахте преди малко, даже не ми се иска да влизам в тези скандални неща, които се случват.
Водещ: За четвъртък е предвидено в българския парламент обсъждането на този план. Той веднъж беше обсъждан, беше отхвърлен. Не е ясно, съдейки по тона на комуникацията, стила на заседанията и поведението на парламентаристи и на политически групи, докъде ще се стигне утре и какъв ще е крайният резултат. Докога може да се отлага внасянето на Плана за възстановяване и развитие в Брюксел? Подлежи ли страната ни на санкции за това?
Андрей Ковачев: Не е проблемът за Брюксел. Българският парламент е ратифицирал всички ресурси на Европейския съюз, така че европейският бюджет и Европейският план не зависят вече от България. Зависи само за нас самите, за България е важно. Така че отлагане може да има, колкото ние сме недалновидни да го отлагаме, но това не пречи по никакъв начин на другите страни-членки да си използват средствата. Колкото по-бързо го приемем, толкова по-добре за нас самите. Иначе няма дата за предаване на плана. Зависи от нас и от нашето желание да получим тези средства.
Водещ: Понеже вие сте заместник-председател на групата на Европейската народна партия и казахте, че ваши колеги в Европейския парламент изразяват загриженост за ставащото в страната ни – дали те са само от ЕНП или и от други политически семейства?
Андрей Ковачев: О, да, категорично, и от Renew Europe, и днес имах среща и с колеги от „Зелените“ – всички се интересуват. Това не е свързано с една политическа партия, а е свързано със страна-член на Европейския съюз, в която няма предвидимост и никой не знае, какво ще се случи в следващите месеци. Най-лошото нещо в политиката е непредвидимостта и това, че нямаш партньор, с който съответните институции, Европейската комисия, в Европейския парламент да работим и да знаем, че това правителство не е само за следващите 20-30 дни или 1 месец, а е редовно правителство. Надявам се наистина след третите парламентарни избори да има отговорност от политическите партии и да бъде съставено такова българско правителство. Това мога да коментирам. Моето, разбира се, разочарование, като на много други хора, е от липсата на желание за конструктивност и отговорност досега, защото водещо беше явно омразата и публичните амбиции. Другите важни теми, които се разискват, са и геополитическите теми. Преди малко споменах Афганистан, за Западните Балкани.
Водещ: За Западните Балкани сега искам да ви питам – как стои въпросът с европейската интеграция на този регион в контекста на афганистанската криза?
Андрей Ковачев: Първо, липсата или забавянето на добра комуникация по отношение на българската позиция, не е в наш интерес. Ние трябва да бъдем представени на абсолютно всички нива. Сега се надявам да защитим нашата позиция на срещата в Блед в Словения. Аз съм имал среща с министър-председателя Янша, той много добре знае нашата позиция. И също така много добре е запознат с историята.
Водещ: Имате предвид позицията за Северна Македония?
Андрей Ковачев: Разбира се, да. Не трябва да се смята, че трябва да се натиска София да си променя позицията. Всичко зависи от страната кандидат. В Скопие ключът към европейската интеграция на Република Северна Македония не е в София. Скопие трябва да преодолее наследството от миналото, това което ги спира, което е свързано и с дискриминация на всеки, който открито заявява своята българска идентичност. Говорили ли сме десетки не, може би стотици пъти, едно и също – че европейската интеграция на всяка страна-кандидат зависи от самата страна. Ние може да помагаме с нашия опит, може да даваме съвети, но те ако не желаят да се разделят със своето тоталитарно минало, няма как да имат успех. Всичко е в ръцете на Скопие. Днес имаше дебат и за организираната престъпност в Западните Балкани, където колегите повториха отново и това беше наша инициатива още от години за отварянето на архивите на УДБА и КОС, зависи основно от Сърбия, която държи от бивша Югославия основният процент от архиви.
Водещ: Архивите са на бившите тайни служби, нека това да уточним за слушателите, от комунистическия режим.
Андрей Ковачев: Говорим за архивите на бившите комунистически югославски тайни служби както на УДБА, така и на военните – на КОС, които да бъдат предадени съответно на новите независими бивши югославски републики. Знаем, че много от тези хора и във войската, и в полицията са свързани със сегашната организирана престъпност и, разбира се, с преследването и тероризирането на българите в бивша Югославия по време на Втората световна война. Това беше едната тема днес, освен нея говорехме и за бъдещето на икономическите отношения с Турция. Аз съм докладчик за икономическите отношения на ЕС с Турция, какво се случва с митническия съюз, дали трябва да бъде модернизиран. Смятам, че трябва да бъде модернизиран в интерес на двете страни, да има механизъм за уреждане на споровете. И Турция да изпълнява и да редактира своето законодателство към търговските норми и стандарти на ЕС, ако иска по-нататък активно да участва в митнически съюз. Разбира се, Турция ни е нужна и като съсед, и геополитически, най-малкото заради събитията, които се случват в Афганистан, като защита и от потенциално миграционни потоци към Европа и през гръцката граница.
Водещ: Да ви върна малко към темата за Македония. Растат ли очакванията за компромис от България спрямо Северна Македония, както твърди президентът Румен Радев от Блед. Той казва и още, че натискът към България по темата Северна Македония ще се засилва. Става дума за Бледския стратегически форум в Словения, който събира лидерите на Балканските страни с ръководителите на ЕС, за който вие вече споменахте, но това е теза, извод на българския държавен глава. Такава ли е и картината за очаквания за компромис от България спрямо Македония?
Андрей Ковачев: Да. Това е от забавянето на нашата комуникация и това, че в Скопие хвърли изключително голям финансов ресурс, по тази логика има и самокритика към нас, в тази комуникация. Ние постоянно повтаряме, че не от България зависи скоростта или кога ще започнат преговорите с Република Северна Македония, а от Скопие зависи. Само от Скопие, само от страната кандидат. Ние направихме каквото можахме, протегнахме ръка, подписахме един братски договор с тях, доста по-мек в твърденията си, спрямо споразумението, което беше постигнато под егидата на ООН и със специалния пратеник Нимиц в продължение на над 25 г. Ние направихме всичко възможно да помогнем на Република Македония, сега Република Северна Македония. Но от другата страна сметнаха това за слабост и решиха да мобилизират голям финансов ресурс в обратната посока да се представят за жертви и че някой друг им е виновен за това, че е опасно все още в Македония открито да заявиш, че си българин, че знаеш историята и че знаеш своя произход. Това води до негативи на работното място или в обществото. Всичките учебници все още не са променени, няма историческо помирение. Продължава се с идеологията, наследство от югославския режим, които в Скопие я смятат за нещо много добро и основен стълб на македонската идентичност и държава, свързани с комунизма. Няма желание за промяна и основният ключ за продължаване на преговори и за започване на преговорите е в Скопие. Това смятам, че трябва да ни бъде основната теза, която е справедлива и отговаря на европейските ценности – правото на всеки сам да се самоопределя. Да, ние нямаме нищо напротив, и това е основно право всеки в Македония жив човек да се самоопределя като етнически македонец е негово право. Който се самоопределя като етнически българин и знае своя произход, е негово право. Но не трябва някой да се чувства застрашен от това свое гарантирано право, че ще има последици, ако той това го направи, така както чуваме за предстоящото преброяване.
Водещ: То ще започне след няколко дни – на 5-ти септември.
Андрей Ковачев: В момента там се търсят и се правят всякакви тънки възможности, колкото се може по-малко хора да се самодекларират като българи. Няма лошо също така да са и македонци, защото са от Македония и българи, защото знаят своя произход. Все още много неща трябва да бъдат променени. Аз се надявам, че независимо, тук може би това е много важно да завършим, независимо от нашите политически боричкания, хаос, непредвидимост в момента, поне по тази тема да бъдем единни и да не се подадем на натиск, който се опитват определени среди да ни наложат чрез тяхната комуникационна стратегия, подплатена с доста финансови средства, едва ли не да представят България като спънка за европейската интеграция не само на Република Северна Македония, а и на Албания. Особено пък от страни, които не признават Косово. Имаме и такива примери, да се дават някакви препоръки или назидателни наставления какво трябва да направи България. Когато Сърбия все още не си е решила въпросите нито с Косово, нито пък да говорим за политическото помирение, за което преди малко споменах.

ИЗТОЧНИКАгенция "Фокус"
Предишна статияБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков поиска над половин милиард евро повече в бюджета на ЕС за 2022 г.
Следваща статияПредседателят на ХДС и кандидат за канцлер на Германия Армин Лашет с благодарствено писмо до евродепутата от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев