Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

„В момент, в който начинът ни на живот се променя драстично и то за по-дълъг период от време, решихме, че е важно да се свържем с хора, които знаят повече от нас и могат да анализират данни. Да ни представят работещи модели“. 

Това каза пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел във връзка със срещата на представители на групата на ЕНП с най-известния анализатор на Covid-19 – Томас Пуейо. Негови аналитични публикации са преведени на 38 езика.

Майдел уточни, че със своите статии и модели той е променил изцяло политиката на някои държави в борбата с Covid-19.

Eva Maydell„Той предлага няколко неща, що се отнася до поетапното излизане от кризата.
• Първо – 45% от всички инфекции става от преносители без симптоми. Точно затова носенето на маски е абсолютно задължително.
• Второ – ранното блокиране на пътуванията е ключово, за да намалим броя на заразените. Това което сега ще видим в Европа, вероятно ще е, че определени държави ще имат определени ограничения от други държави – за хора, които могат да пътуват. Не е добре за свободното ни движение, но би ограничило значително разпространението на заразата.
• Трето – бързото централизирано управление на производство на маски и медицински изделия, това прави ЕС с общите си поръчки. И не на последно място – проактивното тестване на хора с дори леки симптоми, ако това технически е възможно“, посочи Ева Майдел.

Тя добави, че изключително важно е използването на технологиите и събирането на информация за заразените.

„Живеехме удобно в живота, който имахме, това не ни позволяваше да предприемаме мерки и да търсим решения, които да са вглъбени в бъдещето – 10-15 години напред“, коментира още Майдел и уточни, че на евродепутатите от ЕНП предстоят и срещи с икономически експерти, които да дадат детайлен анализ за отражението на пандемията върху икономиката на ЕС.


Цялото интервю с евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел можете да чуете от звуковия файл: