Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и инициатор за създаването на зоополиция в България – Емил Радев, е първият и засега единствен българин, избран за вицепрезидент на интерпарламентарната група за благосъстояние и хуманно отношение към животните.

Емил Радев работи в тази група за пореден мандат. В представянето на приоритетите си като вицепрезидент пред членовете на комисията, той подчерта амбицията си да действа активно за идентификация и регистрацията на бездомните и домашните животни, както и за ограничаване нелегалната търговия с домашни любимци.

В интервю за „Хоризонт“ Емил Радев обобщи  как предстои да преминат следващите четири години в програмата на цялата група в Европейския парламент, в която всеки депутат участва по собствено желание.

Emil RadevЕмил Радев ГЕРБ/ЕНП: Приоритетите на интерпарламентарната група на защита на животните са много ясни. Ние ще настояваме през настоящия парламентарен мандат Европейската комисия да направи реформи, свързани с новата селскостопанска политика, транспорта на живи животни в рамките и извън ЕС, проблемите, свързани с домашните животни като кучетата и котките и тяхната регистрация и идентификация, нелегалната търговия с домашни животни и трафика на диви животни и защитени видове, търговията с продукти от животински произход, както и, разбира се, защита от насилие на домашните и дивите животни. Всичко това е, разбира се, и мой приоритет. Основно ще наблюдавам как се води борбата с насилието срещу животните, защото виждаме, че това вредно явление като че ли не намалява, а се засилва в течение на годините. Да не говорим за незаконния бизнес с продажба на домашни любимци, кучета и котки главно, който носи милиарди печалби на тези, които го извършват.
– Водещ: Господин Радев, в България много активно хората подписват петиция и настояват за забрана на фермите, в които се отглеждат американски норки, нетипични за българската природа, с цел използване на техните кожи за различни аксесоари. Виждам и че в ЕП също се говори за това съществуващо все още в някои европейски държави нехуманно отношение …
Емил Радев:  Изключително жесток бизнес! Ще продължим натиска от ЕП към ЕК ако може да има промени в законодателството на европейско ниво и да се преустанови този бизнес. Това е и опасен бизнес, защото, ако тези животни избягат и бъдат освободени, оттам нататък екологичните последици биха били огромни и непредсказуеми. Да не говорим колко жестоко е добиването на кожи от тези животни.
– Водещ: Промените в ОСП влизат ли в допир с една петиция, която беше внесена тази година в ЕП за прекратяване на отглеждането на селскостопански животни в клетки?
Емил Радев: За съжаление, все още новата селскостопанска политика не дава отговор на този въпрос. Ние, от интергрупата, ще настояваме и за такива промени в законодателството…