„Ужасен съм, че такива неща се случват и при нас! Черно море не е сигурно. Руските действия правят нещата трудни. Докато не се реши въпросът с войната в Украйна, ще останем в тази зона на нестабилност. С партньорите от НАТО трябва да покажем, че Черно море не е руско море!“.


Това каза в „Тази сутрин“ на bTV българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, след като дрон с експлозив бе открит на скалите край Тюленово.

„Надявам се, че по най-бързия начин ще се разбере откъде е дошъл и кой е управлявал този дрон. ДАНС и разузнавателните служби трябва да си кажат мнението“, добави той.

Протестът на зърнопроизводители

Полша, Унгария и Словакия избраха да наложат свои ограничения върху украинския внос, след решението на ЕК за вдигане на забраните. Румъния обяви, че ще изчака с решението си, докато Украйна не предложи план. В България ограниченията бяха вдигнати след решение на Народното събрание, след което зърнопроизводителите обявиха, че излизат на национален протест и ще блокират пътища и гранични пунктове.

„В Полша предстоят избори. За Орбан – поведението му в Европейския съвет обяснява защо е направил тази стъпка. Словакия също е пред избори“, посочи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„Аз смятам, че трябва да има разумен диалог между всички заинтересовани страни с конкретните цифри“, добави Ковачев.

Без мониторинг върху България

„Взимаме аргументите на Нидерландия и Австрия, които казваха, че докато не отпадне механизмът, няма да пуснат България и Румъния в Шенген. Видяхме какво каза външният министър на Австрия. Там отново ще има избори, но ние не можем да чакаме“, обясни Андрей Ковачев.

„В Букурещ се обсъждат компенсации за пропуснатите ползи заради дългото чакане по границите, което води до негатив по отношение на конкурентоспособността на транспортния бизнес. Надявам се, че с Европейската комисия и останалите държави членки ще убедим Австрия и Нидерландия, че не това е подходът да спечелят повече на следващи избори. Всеки може да търси аргументи. Не сме идеални, но колко пари се препраха в Австрия? Тя беше център на шпионска дейност по време на Студената война. След това през 90-те години дали попитаха откъде са тези 510 милиарда в депозити в австрийските банки – каква част са на австрийски граждани и каква част – на други структури“, каза още евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.


ℹ️ Цялото участие на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – вижте във видеото