Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Пълноправното членството на България и Румъния в Шенген зависи от предстоящите парламентарни избори в Австрия.

Това заяви в студиото на Дарик българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който приключва втория си мандат в ЕП.

„Шенген не е само липса на паспорти, а огромна информационна система. Ние сме включени в нея, което ни дава възможности да се борим с престъпници и да намираме откраднати коли. Нашите превозвачи губят около 150-200 млн. лева от опашките по границите. Въпреки препоръката на ЕП за пълноправното приемане на България и Румъния, няма да има напредък, докато не минат изборите в Австрия през есента. Там темата за миграцията е водеща в предизборната кампания, а крайнодесните набират сила и се очаква да спечелят около 30 %. С Румъния сме жертви и е недопустимо заради вътрешни политически битки да се нарушава върховенството на закона, защото ние сме изпълнили отдавна критериите”.

Според Емил Радев към Австрия ще има огромен натиск от ЕП и ЕК, но български политици също са попречили за приемането ни в Шенген.

„Николай Денков бламира собствения си вътрешен министър, искайки му оставката преди вземането на решение за приемането ни в Шенген. Като действащ премиер той заяви, че службите ни покровителстват трафик за наркотици. Тези служби си партнират с чужди служби и това са много тежки обвинения. Като премиер Кирил Петков говореше пред нидерландския премиер Марк Рюте как границите ни са пробити. Поне в ЕП всички български евродепутати, независимо от членството в различни партии, сме обединени около казуси като Шенген, Еврозоната и миграцията”.

Емил Радев очаква ГЕРБ да имат най-много български евродепутати в следващия ЕП, в който проевропейските сили ще имат мнозинството въпреки увеличаващо се руско влияние. Според него в предизборната кампанията в България ще има преобладаващо влияние националната политика, а европейските политики ще останат встрани.

В работата на изминалия мандат на ЕП и като приоритет за следващия Радев открои въвеждането на регулация за използването на изкуствен интелект.  

„Иновациите вървят много пред правната рамка. Вече имаме убити хора при катастрофи с автономни коли и стои въпросът кой носи отговорност. Имаме трудови злополуки, причинени от роботи в предприятия. С помощта на ИИ се създават фалшиви клипове на непълнолетни. Има и автономни бойни дронове  с лицево разпознаване на целта и при откриването й изстрелват ракета. Не може последното решение да е на ИИ, винаги трябва да има човек, който да взема последното решение. ИИ навлиза и в правосъдните системи. Той-може да направи анализ на съдебната практика и на прецедентите, но крайното решение трябва да е на съдия, а не ИИ да раздава правосъдие. Нашата цел не е да ограничим използването му, а да създадем правила”, коментира Емил Радев. 


ℹ️ Целият разговор с българският евродепутат от Емил Радев в аудиото ⬇️