Andrey Kovatchev
Предизвикан от поредната провокативна публикация от страна на Република Северна Македония, относно личността на Гоце Делчев, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация, заместник-председател на ЕНП в Европейския парламент, отговори на Христиан Мицкоски – лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Ето какво написа българският евродепутат в профила си в социалната мрежа – Фейсбук:

Andrey Kovatchev

„Господин Мицковски, Гоце Делчев, Дамян Груев, Христо Татарчев, Христо и Милан Матови, Христо Узунов, Борис Сарафов, Яне Сандански, Генерал Протогеров, Тодор Александров, Иван Михайлов и всички останали войводи и дейци на българската организация БМОРК/ТМОРО/ВМОРО и ВМРО са българи от Македония – македонци с българска национална и етническа идентичност. Те самите са го чувствали така, заявявали и написали на езика, който те са считали за техен майчин език – българският!

Знам, че Ви е неприятна идеята да бъдете председател на една исторически изцяло българска – националистическа организация, и че всички имена на революционери, на които са кръстени залите във Вашата партийна палата в Скопие са българи – които пък Вие дълбоко мразите. Разбирам Ви и Ви съчувствам. Не е лесно да мразиш неистово българите – а да се водиш председател на нещо, което носи името на най-българската организация в историята.

Трябва да Ви призная, че за разлика от много Ваши съпартийци, с които съм общувал, Вие сте един честен човек и политик – поне по отношение на България. Винаги сте бил искрен, директен и последователен в своята омраза към България и българите (които даже не наричате по име, а „източният съсед“). Дори в това отношение, задминахте и Вашия вожд в унгарско изгнание.

И, в очакване на дипломатически скандал, още веднъж да напиша, Гоце Делчев е българин!“


ℹ Ето и въпросната публикация на Мицкоски във Фейсбук