Андрей Ковачев
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, член на Председателството на Европейския парламент, зам. – председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) д-р Андрей Ковачев защити българската история пред Би Би Си:
„Няма никакво съмнение относно етническата принадлежност на негръцките общности, които населяват днешните територии на Северна Гърция, регионите Тракия и Македония. Те са етнически българи не само според световната научна общност, но и според гръцките исторически и архивни документи.
Смятам Би Би Си за една от най-сериозните медии в световен мащаб. Затова и се надявам, че статията ще бъде внимателно прегледана и неточностите коригирани.“

 

На вниманието на г-н Тони Хол

Изпълнителен директор и главен директор на Би Би Си

Портланд плейс W1A 1AA

Лондон, Великобритания

 

Уважаеми г-н Хол,

Бях особено изненадан, когато преди няколко дни прочетох статията Невидимото малцинство на Гърция – македонските славяни, публикувана на уебсайта на Би Би Си. Текстът се занимава с много важна тема – историческите малцинства в Северна Гърция. Наистина този въпрос бе табу в продължение на много десетилетия. Въпреки това направеният исторически преглед на темата от балканските войни до наши дни има един основен недостатък. Няма никакво съмнение относно етническата принадлежност на негръцките общности, които населяват днешните територии на Северна Гърция, регионите Тракия и Македония. Те са етнически българи не само според световната научна общност, но и според гръцките исторически и архивни документи.

В десетилетията след балканските войни местното население е подложено на тежка асимилация, отчасти чрез насилие, отчасти чрез обществен и културен натиск. След Втората световна война Титова Югославия има много по-добър достъп до потомците на българите в тези региони, които все още ги населяват. Някои от тях успешно са инфилтрирани с идеята за македонски етнос.

В това свое писмо бих искал да се съсредоточа върху погрешните тълкувания на историята във Вашата статия. Затова и бих искал да насоча вниманието Ви към няколко от наличните източници по темата:

Карнегиевата анкета, както е популярното название на Доклада на международната комисия за разследване причините и провеждането на балканските войни;

Книгата на Васил Кънчов „Македония – Етнография и статистика 1900“;

Протоколa „Калфов — Политис“, подписан след Търлиския инцидент, когато в село Търлис, планинско село в дем Неврокоп, Гърция, 17 селяни от български произход са убити от гръцки офицер;

Спогодбата „Моллов-Кафандарис“, подписана между България и Гърция, която се отнася до обмен на българското и гръцкото население;

Смятам Би Би Си за една от най-сериозните медии в световен мащаб. Затова и се  надявам, че внимателно ще прегледате статията си и ще коригирате неточностите.

Оставам на Ваше разположение, ако желаете да обсъдим някои от повдигнатите въпроси.

 

С уважение,

Андрей Ковачев

Член на Председателството на ЕП (Квестор)
• Заместник-председател на Групата на ЕНП
• Ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)