8-ми летен университет МГЕРБ
VIII-мият летен университет на МГЕРБ премина под мотото България 265, събирайки на едно място членове на младежката организация от всички 265 общини в страната. Д-р Андрей Ковачев запозна аудиторията с тема номер едно, касаеща бежанската криза и мястото на България в разрешаването й, за да бъдат спокойни европейските граждани за сигурността на нашия континент. Той призова към европейска солидарност, за да се преодолее тежката ситуация. „Критиката към Европейския съюз и европейските институции произлиза от честите съвети и извънредни заседания, няколко по една и съща тема и без съответни действия. Нашия Европейски съюз от една страна е европейска солидарност, но от друга разбирате, че има и национален егоизъм. Според който се решава, че Брюксел трябва да защитава само определени интереси, а не да се поемат повече солидарни ангажименти“, заяви той.
Работата с българските общности извън страната в Сърбия, Западните покрайнини, Македония, Молдова и Украйна предизвика вниманието и уважението на присъстващите. Д-р Андрей Ковачев сподели, че повече от шест години работи много усилено с българската общност извън страната. „Каним ги на посещения в Европейския парламент да видят, че родината не ги е забравила и да почувстват промените, които се случват у нас, и че са добре дошли в нашата страна. Повод за гордост е, че общностите ни в различните страни, въпреки тежките условия, успяват да запазят българския дух.“ подчерта той.
Като член в комисията по здравеопазване Андрей Ковачев сподели, че Европейския съюз няма обща политика по здравеопазването както има политика по селскостопанство. „Много често европейските граждани казват, че повече се занимаваме със здравето на селскостопанските животни отколкото със здравето на хората. Трудно е да се обясни произхода на това, който се корени още от създаването на ЕС и здравеопазването си остава приоритет за всяка страна, но Европа може да направи повече за пациентите и да предложи еднакъв стандарт в здравните заведения и достъп до качествено здравеопазване адекватен на 21 век за всички европейски  граждани. Моята основна задача е знамето на европейските пациенти и тяхното право на достъп до качествено образование да бъде във фокуса на европейските институции и на повече програми за профилактика и обмен на информация за основните причини за хроничните заболявания като диабет и раковите заболявания. Европа трябва да помогне на българските пациенти, което е й в интерес на други страни, за да се намали миграцията на доктори и сестри. Всички те получават образованието си в България, но намират по-добре платена работа в други страни членки“, акцентира българският евродепутат.