Andrey Kovatchev and Milen Vrabevski

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски, както и поне още трима души не са допуснати от граничните власти на Република Северна Македония, за да присъстват на събитие, с което трябваше да почетат паметта на загиналите български воини край Ново село.


Това научи БТА от евродепутата Андрей Ковачев. Той уточни, че никой от тях не е задържан. 

Повече от 10 години на Гергьовден ходя на военните гробища в Ново село, за да отдам почит на загиналите за Отечеството. Церемонията е организирана от Фондация „Българска памет“ заедно с нейния председател Милен Врабевски, обясни Ковачев. 

„Този път, за огромна моя изненада, не бяхме допуснати – аз, Милен Врабевски и още трима души – да влезем на територията на Република Северна Македония, без да ни дадат никакво обяснение“, каза евродепутатът. Той добави, че им е даден „един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония“.

Аз съм изключително озадачен от това, защото само преди няколко дни имахме среща с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Ние ги подкрепихме за започване на преговорите за членството в Европейския съюз (ЕС). За мен е неясно защо е това отношение, коментира Ковачев. 

По думите му поредният случай, при който български граждани не са допуснати в РСМ да отдадат почит на загинали за Отечеството, се дължи на факта, че „инерцията от старото време, от времето на Югославия в техните служби е много силна“. Той допусна, че е възможно дори на ниво министри да не са запознати какво правят граничните власти. 

Аз информирах външния министър Буяр Османи, който заедно с премиера Димитър Ковачевски са в Ню Йорк, и той също не знаеше каква точно е ситуацията, допълни Андрей Ковачев. 

Според Ковачев т.нар. „дълбока държава“ функционира все още и тя не желае европейско членство, а се опитва да го саботира.

Няма по-хубаво от това на един такъв празник да отдадем почит на загиналите, съвсем по европейски, със знамето на Република Северна Македония, с българското знаме – нещо, което се прави от 16 години от Фондация „Българска памет“; с химна на България, на РСМ и на Европа; с деца, с цветя, със служба на струмишкия митрополит Наум, добави евродепутатът. Той посочи, че е било предвидено да има съслужение с представители на Българската православна църква. „Изключително хубаво нещо, което беше помрачено и не мога да разбера защо“, каза той. 


ℹ По данни на „Справочна информация“ на БТА българското военно гробище в Ново село е едно от малкото запазени в Република Северна Македония. В него са погребани 71 български офицери и войници от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и 2-а пехотна Тракийска дивизия, загинали в Балканската война (1912-1913), Междусъюзническата война (1913) и Първата световна война (1914-1918).

Петнадесет от войниците са родом от селища, които днес са в пределите на Република Северна Македония, двама са от с. Ново село, трима от Егейска Македония, двама от Западните покрайнини, по един от Източна Тракия, Косово и Северна Добруджа. В гробището са погребани и трима сърби, единият от които пленник, а другите двама – жандармеристи.

Българското военно гробище в Ново село е едно от над 450-те български военни гробища, намиращи се на територията на Република Северна Македония. Гробищният парк е издигнат след Първата световна война.