Andrey Kovatchev
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев по време националното поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим на остров Персин, край Белене.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев бе официален гост в националното поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим на остров Персин, край Белене. 

Тази година темата на събитието е „Белене – европейско място на памет“.
„Преди 69 години на това място (т.нар. Втори обект) е поставено мястото на най – големия лагер за противници на БКП. Хиляди са преминали през това място. Мнозина са оставили костите си тук. Други са оцелели в опита да бъдат пречупени с наложения нечовешки режим.
Но ние сме тук,  за да помним! Младите  хора трябва да знаят какво се е случило на това  място, за да не може никога повече да се повтарят насилията на 20-ти век“, заяви пред стотиците присъстващи г-н Ковачев.Andrey Kovatchev

„Мемориалът, който ще бъде изграден, ще бъде истинско европейско място за памет. Имаме огромното желание да покажем на нашите европейски приятели, че тук в България са се случвали ужасни неща, че българския народ не е приел комунистическата диктатура 44-та година доброволно, а с огромно насилие и жестоки репресии“ – продължи Ковачев.Andrey Kovatchev

На поклонението бе прочетено и обръщение от името на г-н Бойко Борисов – министър-председател на Република България. По повод годишнината адрес бе прочетен и от името на председателя на НС Цвета Караянчева.

На събитието присъстваха, вицепремиерът Валери Симеонов, народни представители, кметовете на Община Белене и Община Ловеч, представители на местната власт, представители на съюзите на репресираните от комунистическия режим, младежи от ПП ГЕРБ от Плевен, Велико Търново, Свищов и Пловдив, както и гости от цялата страна.

Официално бе открита и представена пътуващата  изложба „Свидетели: Памет за концлагера „Белене” на разследващия журналист Христо Христов. Инициатива е на фондация „Остров Белене”, фондация „Истина и памет” и Културен център „Евгений Босилков – Белене”.

Изложбата е посветена на жертвите на най-големия лагер за политически противници на БКП в Белене.

Поклонението завърши с молитва, извършена от Великотърновският митрополит Григорий в памет на  жертвите на комунистическия режим.

В памет на жертвите бе поднесен венец от членовете на Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ. Венци бяха поднесени и от г-жа Цвета Караянчева – председател на Народното събрание на България, г-н Бойко Борисов – министър-председател на България, г-жа Цецка Цачева – министър на правосъдието.Andrey Kovatchev BG - EPP Group

Поклон пред жертвите на комунистическата диктатура!