Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков встъпи в длъжност като председател на Управителния съвет на европейската ЖП асоциация „Железопътен форум Европа“.

Асоциацията Rail Forum Europe обединява евродепутати от различните политически семейства и представители на световни производители на влакове и ЖП оборудване, браншови организации и ЖП оператори от цяла Европа.

Andrey Novakov - RFEAndrey Novakov - RFEНоваков проведе среща с ключови представители на европейския железопътен транспорт за очертаване на основните приоритети до 2024 г. Те се обединиха, че развитието на ЖП транспорта като инструмент за екологосъобразна икономика трябва да е водещ приоритет за сектора. Към него се добавят модернизацията чрез инвестиции в инфраструктура и преминаване към цифрови технологии за по-голяма достъпност и повишена сигурност, както и насърчаването на развойната дейност и иновациите.

Избирането на Андрей Новаков за президент на една от значимите ЖП асоциации в ЕС е признание за България и българските представители в Европейския парламент. Ангажиментите на позицията са свързани с осигуряване на връзката между представителите на железопътния сектор, европейските институции и държавите-членки.

Andrey Novakov - RFEБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е избран за председател на Управителния съвет на асоциацията „Железопътен форум Европа“ (Rail Forum Europe).

Това е една от значимите международни организации в ЕС, която осигурява връзката между представителите на железопътния сектор, европейските институции и държавите-членки.

Вицепрезиденти на Асоциацията стават евродепутатите Ана Депарнé-Груненберг (Германия, Групата на Зелените и Европейския свободен алианс) и Ищван Уихейли (Унгария, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите).


ℹ️ Андрей Новаков е евродепутат от 2014 г., когато става най-младият член на ЕП (2014 – 2019) и един от най-младите в историята на институцията. Понастоящем той е координатор в Комисията по регионално развитие на ЕП и участва в още две парламентарни комисии – Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) и Комисията по бюджетен контрол (CONT).