Vladimir Uruchev
Владимир Уручев - ГЕРБ/ЕНП
Най-важната цел на днешния форум е да видим възможностите в Благоевград IT секторът да навлезе малко по-мощно. Това сподели преди началото на кръглата маса за развитието на ИКТ сектора в България и възможностите на община Благоевград, евродепутатът от групата на ЕНП в ЕП Владимир Уручев.

„Идеята за тази кръгла маса се роди от разговорите с бизнеса, които казаха, че в Благоевград има два мощни университета АУБ и ЮЗУ, а ние нямаме сериозно присъствие. А тук в университетите са младите хора, които знаят езици, които са запознати с инициативността и предприемачеството след излизането си от университетите.

Така се роди идеята, съвместно с общината да покажем първо желанието на общината да се развива този сектор от една страна и от друга страна самият бизнес  да каже какво иска“, коментира Уручев.

 

Евродепутатът коментира още, че безспорно IT секторът е най-бързо развиващия се не само в България, а на световно ниво.

„Радвам се, че в България той е водещ, защото той се развива не на базата на ниска, евтина работна ръка, а напротив заплатите в него са много прилични. А и в него се използват млади хора със съвършено ново, с младо мислене, за които компютърът е нещо, с което работят още от детската градина, а не черна кутия дето ги плаши. IT  секторът трябва да навлезе навсякъде“, добави евродепутатът и даде пример с навлизането на компютърните технологии дори в пчеларството.

 

Благоевград има потенциал да се превърне във водещ център в IT сектора, изрази увереност Владимир Уручев.

„Всичко зависи от отношението на местната власт към този вид бизнес. Дали предоставя условия, дали го толерира. Тук университетите ги има, стимулираме малко и местната власт да усети, че това е една ниша, и при добро желание и взаимодействие с бизнеса нещата ще тръгнат“, добави евродепутатът.