Andrey Novakov

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов взеха участие в среща дискусия на тема „Бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз“.

По време на форума бяха обсъдени предложения, свързани с разпределяне на средствата от Европейския съюз, касаещи отделните населени места.

Кметът д-р Атанас Камбитов изрази увереност, че правата ни като европейски граждани ще бъдат защитавани успешно от главния преговарящ от ЕП по политиката за сближаване в ЕС Андрей Новаков. Той подчерта и важността от провеждането на срещата дискусия:

„С подобен форум участваме в общо европейския дебат за бъдещето на Кохезионната политика. Дебат за разпределението и разходването на средствата, дебат, който касае абсолютно всеки един от нас. Аз съм представител на местната власт и съвсем отговорно мога да кажа, че през последните години, Кохезионната политика е основният финансов инструмент, чрез който общините реализират своите проекти, а също и своята политика“, каза по време на срещата д-р Атанас Камбитов.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков подчерта основните ползи от членството ни в ЕС и сподели приоритетите си в посока Кохезионната политика и разпределяне на средствата от ЕС. Той бе категоричен, че правилата, по които се кандидатства по проекти трябва да бъдат максимално опростени.

„Регламентът, който пишем в момента за Структурните инвестиционни фондове, предпочитам да го напишем като визионери, а не като чиновници. Кандидатстването за европейски проект трябва да е лесно, като да си поръчаш кафе. В противен случай, хората с право казват, че предпочитат да изтеглят пари от банката, пред това да преминат през дълги и заложни процедури. Има, обаче, Общини, които се справят много добре. Една от тях, която се дава за пример, за това как се работи с европейски средства, е Благоевград“, категоричен бе Андрей Новаков.

Andrey NovakovФорумът е част от национална кампания на мрежата от Областни информационни центрове в цялата страна, която се провежда през месец октомври тази година. Целта на инициативата е популяризиране на новата Многогодишна финансова рамка 2021-2027 г., популяризиране на предложената от ЕК законодателна рамка за новия програмен период и отбелязване на 30 години Кохезионна политика на Европейския съюз.

Andrey NovakovAndrey Novakov

 

 

 

 

 

По време на срещата кметове на Общини получиха грамоти за принос към прилагане на Кохезионната политика на местно ниво. На срещата присъстваха още председателят на ОбС Радослав, ръководният екип на Община Благоевград, представители на учебни заведения, бизнеса и граждани.