Vladimir Urutchev
Владимир Уручев - ГЕРБ/ЕНП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев представи пред широката общественост в Перник бъдещето на Кохезионната политика на ЕС в програмния период 2021-2027 година.
Той определи дискусията като ключова, защото резултатите от кохезионната политика на Европейския съюз са видими и сближаването между регионите чрез инвестиции във всички сфери ще продължи и през следващия програмен период.

Събитието бе организирано от Областен информационен център (ОИЦ) – Перник и е част от националната инициатива на мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, провеждаща се в периода 17 септември – 30 октомври 2018 г. в програмен период 2021 – 2027 г.

Vladimir Urutchev

 

 

 

 

 

В рамките на форума, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП припомни, че основната цел на Кохезионната политика е намаляване на различията между отделните региони и на изоставането на най-необлагодетелстваните региони на ЕС. Той представи на кратко предизвикателствата пред Кохезионната политика след 2020 година, а именно Брекзит, мигрантската криза, демографската криза, дигитализацията, както и такива, свързани със сигурността на Съюза.

Уручев разясни пред участниците какво представлява Многогодишната финансова рамка (МФР), като уточни, че в момента е в ход преговорен процесVladimir Urutchev по подготовка на Рамката и дебат по предложения от Европейската комисия нов законодателен пакет, свързан с нея.

Евродепутатът подчерта, че за новия програмен период средствата за България могат да бъдат увеличени с 8% и отбеляза още, че се предвижда еврофондовете да станат по-достъпни, да се облекчат процедурите за кандидатстване по тях.

Владимир Уручев обясни, че през новия програмен период бюджетът на политиката за сближаване ще бъде разпределен в две направления – регионално развитие и сближаване и инвестиране в хората, социалното сближаване и ценностите.

Гражданският диалог стартира с видео приветствие от българския еврокомисар Мария Габриел, която в обръщението си подчерта, че политиката на сближаване е един от стълбовете на европейския проект.

В дискусията участие взеха областният управител Ирена Соколова, Vladimir Urutchevзам.-кметът на Община Перник Йордан Павлов, секретарят Радослава Манова, общинският съветник  Андрей Павлов, представители на общинските администрации, областна администрация, директори на учебни заведения, бизнеса и неправителствени организации.