Eva Maydell
CoderDojo в Брюксел

„Днес отбелязахме поредно успешно представяне на България в Брюксел. Четири талантливи български деца се включиха в инициативата CoderDojo и представиха уменията си по кодиране.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел в Брюксел, където се проведе ежегодната среща на деца програмисти.

 

Близо 50 участници на възраст от 7 до 17 години от цяла Европа се включиха в поредното издание на CoderDojo. Най-малкият участник от българската делегация – Йоан – представи пред всички своята игра, вдъхновена от базите на човешкото ДНК.

„Всички в залата бяха много впечатлени от оригиналната идея на Йоан. Българските деца се представиха блестящо и трябва да насърчаваме техните умения.“, коментира Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП.

Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП с българските представители на CoderDojo в Брюксел

Българският евродепутатът Ева Майдел е посланик на инициативата CoderDojo, която представлява обединение на членове на Европейския парламент и цели да насърчи програмирането и компютърните умения сред младите европейци.

В обединението участват депутати от различни политически семейства, а неин инициатор е ирландският евродепутат и ръководител на ирландската делегация в Групата на ЕНП Шон Кели. Сред останалите посланици на CoderDojo са евродепутатите Михал Бони от Полша, Лудек Нидермайер от Чехия, Антанас Гуога от Литва, Роберта Мецола от Малта и др.