Представителите на България от всички политически групи в Европейския парламент се обединяват в обща позиция за защита на българското розово масло и внасят искане в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) да бъдат изтрити всички текстове, които разглеждат етеричните масла като химична смес.


Българските евродепутати са единни и настояват етеричните масла да не се разглеждат като съвкупност от химични елементи, а в цялост, защото те са продукт с напълно естествен и променлив състав, т. е. за тях не може да се прилага същия подход в класификацията както при химичните смеси.

 

В искането си българските евродепутати настояват да се запази сегашният режим за третиране на етеричните масла и да бъдат премахнати всички разпоредби, които биха довели до затруднения в дейността на българските производители и преработватели на етерични масла, включително на розопроизводителите и розопреработвателите. Тяхната позиция е, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химични елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация. Това е така, защото съставът на розовото масло не е константен, а зависи силно от условията, в които виреят розите – метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на валежите и др., тоест те са вещества с многобройни съставки, които в различни условия могат да варират като количество и наситеност.

 

За първи път от началото на членството на България в ЕС българските евродепутати се консолидират в защита на общонационална позиция на толкова ранен етап от законодателния процес. Измененията в регламента, инициирани от Европейската комисия през 2022 г., предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни въз основа на съдържащи се в тях елементи, които в определени условия могат да са неблагоприятни за здравето. Еврокомисията обосновава намеренията си и с опасението, че попаднали в почвата (след употреба на козметични продукти например), те предизвикват и замърсяване на околната среда.

 

Очаква се до есента Европейският парламент да има позиция на първо четене по CLP. Така ще могат да започнат преговорите по законодателството със Съвета. В края на годината ЕК трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла – Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).