Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Екипът на „24 часа“ попита 17-те български евродепутати какво свършиха.

Отговорите на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев:

1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло?

В Европейския парламент работя за един по-силен и ефективен Европейски съюз, който гарантира физическата и икономическата сигурност на своите граждани. Застъпвам се за засилване на сътрудничеството в областта на отбраната и разузнаването, обмяна на информация във връзка с борбата с тероризма, както и колективен отговор на пропагандната война срещу ЕС.

Аз и колегите ми от ГЕРБ се ползваме с доверие и уважение от страна на колеги от другите страни членки, което доверие и уважение се пренася към България и българите.

Член съм на Председателството на ЕП и съм първият българин, избран в ръководството на ЕП, където се взимат всички решения за функционирането на парламента. Като заместник-председател на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП отговарям за връзките на ЕС със Средиземноморския регион и разширяването, което ми дава възможност чрез директни контакти с политическите лидери на държавите от южното ни съседство и Балканите да подкрепям усилията за справяне с първопричините на миграцията и ограничаването на бежанските маршрути.

Като докладчик на ЕП за приоритетите на ЕС по отношение на ООН отстоявам нуждата от реформа на Съвета за сигурност, за да отговаря по-точно на съвременните реалности и да се осигури ефективната му работа срещу заплахите на международния мир и сигурност.

 

2. Какво направихте за България като цяло?

През последните години активно работя за това разширяването да продължава да е сред основните приоритети на ЕС. България се превърна в лидер на региона, като подпомага процеса на Европейска интеграция и споделя опита си с държавите от Западните Балкани. Евроинтеграцията трябва да включва и спазването на серия от задължения и критерии, в това число и зачитането на правата на българските исторически общности в тези страни.

Конкретно в Албания за първи път беше призната българската историческа общност като национално малцинство благодарение на общите ни усилия и приемането на моето предложение в годишния доклад за Албания на ЕП.

Работя и за признаването на българската общност в Косово и се надявам това да се случи скоро.

В Сърбия подкрепям нашите сънародници от Западните покрайнини по отношение на гарантирането на българските паралелки, превода на българските учебниците, тяхната недискриминация, възстановяването на българските военни паметници, прекратяване на практиката за манипулативен прочит на историята. Също така предложих и беше избран председателят на КИЦ Босилеград г-н Иван Николов за европейски гражданин на годината.

В Македония полагам усилия да бъде преодоляна антибългарската инерция от миналото, което допринесе за започване на нов етап в междудържавните отношения.

Работя активно в подкрепа на историческите ни общности в Бесарабия – Украйна и Молдова, където живеят близо 300 000 души от български произход. Ще продължим съвместните усилия, като подкрепяме училищата и обучението на български език.

По моя покана стотици млади хора от България и от българските исторически общности посетиха ЕП и се запознаха с функционирането на ЕС.

В настоящия мандат на ЕП по моя инициатива беше учредена неформална група от евродепутати, която си поставя за цел гарантирането на достъп до качествено здравеопазване. По предложение на инициираната от мен група Европейската комисия одобри програма за наблюдение на проблемите с достъпа до здравеопазване във всеки един регион, за да могат да бъдат разработени мерки за справяне с неравния достъп. Това е една от основните предпоставки за намаляване на здравните неравенства в миграцията на пациенти и медицински персонал.

През март получих наградата за изключителни заслуги, която се дава за първи път, на годишнатацеремония на списание „European magazine“