Голяма част от държавите в ЕС настояха да се изготви единна система за имунизационни паспорти.
Според българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, ограничението няма да бъде дискриминационно.

В ефира на „България сутрин“ той обясни, че сертификатите ще бъдат въведени, когато има достатъчно ваксини и всеки ще има възможност да се ваксинира доброволно.

Andrey Kovatchev

„Няма да има ограничения за неваксинираните и непреболедувалите, които искат да пътуват, но за тях ще се изисква отрицателен PCR тест и карантина. Не е дискриминационно чрез сертификатите да се улесни пътуването на хората, които имат имунитет след прекарано заболяване или ваксинация. Тези хора няма да има нужда да правят тест и да бъдат подлагани на карантина, но и другите ще могат също да пътуват“, разясни Ковачев.

По думите му заключенията на Европейския съвет от снощи е, че трябва да се работи в тази посока, но едва когато има на разположение достатъчно ваксини.

„Вчера в ЕП имахме изслушване на шефовете на големите фармацевтични компании. Съветът се занимава с темата за увеличаване на капацитета на производство и стриктното спазване на договорите, които са подписали с ЕК. Нашата цел не е да се съдим, а как най-бързо всички дози да пристигнат до всеки европейски гражданин, който иска да бъде ваксиниран. Огромна е задачата, имаше жестока критика срещу фармацевтичните компании. Шефовете на компаниите поеха ангажимент, че всеки ден ще увеличават производството. ЕС инвестира над 2,7 млрд. евро във фармацевтичните компании, за да произведат в кратки сроковете ваксината“, каза още Ковачев.

От думите на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП стана ясно, че ако забавянето на ваксините продължи, може да не бъде преведената останалата част от парите. Може да се стигне и до съд и налагане на забрана за изнасяне на дози за трети страни, които са извън Европейския съюз.

„Винаги има възможност да увеличим нашата поръчка. Въпросът е поръчаните сега ваксини да бъдат доставени – да наложим на фармацевтичните компании да си изпълняват договорите с точните бройки за всяка страна членка“, подчерта Андрей Ковачев.


ℹ Вижте във видеото целия разговор с евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП