Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Варна кани председателя на Европейския парламент Антонио Таяни да подкрепи младежките инициативи, които се провеждат в града – Европейска младежка столица през 2017 г.

Официалната покана от името на кмета Иван Портних ще бъде предадена от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

„Вашето посещение ще бъде знак за подкрепа на младежките политики и на утвърждаването на Варна като град с огромен потенциал за развитие, с който България и Европа се гордеят!“, се казва в писмото. Заедно с юбилейна монета и специална пощенска марка, то бе връчено на Емил Радев в качеството му на посланик на Варна в ЕП.

 

„Аз съм особено горд да предам тази покана на г-н Таяни, който е голям приятел на България и на Варна. Той беше тук преди няколко години и оттогава споделя впечатленията си от Варна като много красив и модерен град, на нивото на Монако. Ще бъде удоволствие да посрещнем председателя на ЕП във Варна – Европейската младежка столица“, коментира Емил Радев.

Той присъства на церемонията, с която зам.-кметът на община Варна Пламена Маринова и Георги Янакиев – регионален директор на управление „Североизточен регион“ на „Български пощи“ ЕАД, валидираха официално пощенска марка „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

Цената на марката ще бъде 1 лв. и ще може да бъде купувана от Централна поща. Тиражът е 11 000 броя. „С тази марка българската пощенска администрация дава своя принос за популяризирането на титлата Варна – Eвропейска младежка столица.  Единодушно приехме предложението за издаването й, за да привлича младите хора към филателното колекциониране“, обясни Георги Янакиев.

Преди събитието Емил Радев взе участие в среща с представители на европейски младежки столици. Чуждестранните делегации посетиха Варна, за да се включат в тридневен пролетен фестивал. Сред тях са представители от  Кашкайш (Португалия), които спечелиха титлата за 2018 г., както и от Амиен (Франция) – кандидат за титлата през 2020 г. Специално за фестивала дойде и екип от Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.

Гостите бяха посрещнати от зам.-кмета Пламена Маринова, председателя на ОбС Тодор Балабанов, директора на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова, представителя на община Варна в сдружение „Варна – ЕМС“ Биляна Раева и Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружение „Варна – ЕМС“.

„Варна е уникален град, съчетаващ древна история и младежки дух. Радвам се, че успях да представя и двете в сърцето на Европа – Брюксел.  Организирахме специално представяне в ЕП на кандидатурата на града за Европейска младежка столица. Същата година, отново в ЕП, представихме и най-древното обработено злато в света – Варненското златно съкровище. Събитието премина при огромен интерес и събра тримата големи в ЕС – председателите на Европарламента, на Европейската комисия и на Европейския съвет. Уверен съм, че Варна ще заеме достойно място сред европейските младежки столици”, посочи Емил Радев и пожела успех на всички участници в младежките мероприятия, които ще се проведат във Варна през тази година.

„Вярваме, че обединяването на академичния потенциал и младите хора ще допринесе много за развитието на морската столица“, отбеляза Пламена Маринова и изтъкна, че се работи усилено за утвърждаването на Варна като град на знанието. Зам.-кметът запозна чуждестранните гости с проектите за новата библиотека, за изграждането на Черноморски международен младежки център, както и на център за иновации и развитие.

Биляна Раева информира, че на 20 април в Брюксел предстои среща на кметове на градове – европейски младежки столици, представители на Европейския младежки форум и Европейския комисар по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич. На 7 май, в Брага (Португалия) ще бъде подписано споразумение за създаване на мрежа на европейските младежки столици. Раева подчерта амбициозната програма на Варна да се превърне в център за социални иновации в Черноморския регион и да допринесе за утвърждаването на марката Европейски младежки град.