Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

След драматичните избори в САЩ много хора в ЕС се питат как изборът на новия американски президент ще повлияе върху отношенията между Съюза и Щатите. През последните 4 години тези отношения често пъти бяха поставяни на изпитания от администрацията на президента Тръмп с действия от рода на налагане на мита върху европейски стоки, заплахи за оттегляне на САЩ от НАТО, опити за разединение между държавите от ЕС и др. С избора на Джо Байдън се очертават нови възможности в отношенията САЩ – ЕС.

Според българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел и зам.-председател на Делегацията за връзки със САЩ на ЕП, сферите, в които ЕС и България в частност могат да спечелят от промяната в Белия дом, са търговия, климат и енергетика, сигурност и в отношенията с Китай.

Изключително окуражаващо, според Ева Майдел, е обещанието на Байдън да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата и дори да заложи същата цел за страната си като нашата в ЕС – до 2050 г. да стане климатично неутрална по отношение на въглеродните емисии. Това, според българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, ще подпомогне иновациите в нови и чисти технологии, ще ги направи по-евтини и ще убеди и други държави да преминат към по-чиста енергия и икономика. Друг позитив според нея е, че Байдън ще върне ангажимента на САЩ към международни институции като ООН, Световната търговска организация, НАТО и отново ще заложи на тях като инструмент за постигане на успехи в световната търговия, мира и сигурността.


ℹ Цялото интервю с Ева Майдел чуйте в звуковия файл ⬇