В „Денят започва“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев заяви, че недопускането му на територията на Република Северна Македония заедно с председателя на фондация „Българска памет“ Милен Врабевски и още трима българи, показва, че са верни твърденията за съществуването на черни списъци с европейски граждани.

Той призова македонските власти да дадат обяснение за това и да кажат дали възнамеряват тези списъци да са в сила и за в бъдеще.

Явно е истина това, за което се говореше януари и февруари, че е имало среща при президента Пендаровски с неговите служби за съставянето на такъв черен списък с европейски граждани с аргумента, че обиждат по някакъв начин македонската идентичност и език. Многократно съм заявявал, че всеки има право на самоопределение. Но по същия начин нямаш право да променяш самоопределението на починали хора, нито езика, на който те са писали. По същата логика нямаш право да дискриминираш живи хора, които сега се самоопределят като българи и това не би трябвало да води до дискриминация срещу тях, още повече до насилие и побоища. Пендиков още е с охрана, защото получава заплахи“, каза Андрей Ковачев.

Той уточни, че след недопускането му в Северна Македония му било казано, че не е бил спиран, но в същото време разполага с документ, в който пише обратното. Ковачев призова политиците в Северна Македония да не използват антибългарската реторика за предизборни цели.

„Българското гражданство не трябва да се използва за компроматна война, както се случи на изборите за кмет на Скопие. Това не е срамно. Би трябвало да не е голям проблем и да не е срамно. Няма нито открит българин в държавна, местна администрация, прокуратура, академични среди. Опасно е, просто е некомфортно, ако кажеш, че си българин, винаги има едно много негативно отношение“, изтъкна той.

Ковачев изрази надежда, че българският парламент ще разгледа приоритетно промените в закона за българското гражданство, така че да се облекчи и ускори процедурата по получаване на гражданство на македонските българи.

Андрей Ковачев определи кандидатурата на Мария Габриел като шанс за страната ни.

„Имаме да наваксваме огромно изоставане. Всичко това сме го забатачили и трябва бързо да го наваксаме. Мария Габриел е шанс за нашата страна. Опитваме се да направим всичко възможно с всякакви опции да има в България прогнозируемо правителство, което да изгради връзки с нашите партньори по света. Разбира се, че ни трябва човек, който да има възможност веднага да започне разговорите с партньорите за изоставането, което има.

Мария Габриел не е човек, който живее в Брюксел, а има контакти изключително много в България, така че това, да се каже, че някъде е била изолирана, е абсолютно невярно.

Темата за отстраняването на Гешев е в рамките на гаранциите за ефективна съдебна реформа и ако тази протегната ръка не бъде приета, това няма да е в полза на българските граждани“, коментира още Ковачев.


ℹ Целия разговор вижте във видеото