Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

В края на 2020 г. в Европейския парламент бе създадена Специална комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз (INGE).


Единственият българин в нея е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент.

“Тази комисия се създаде като реакция какъв законодателен отговор на този застрашаващ вече демокрацията феномен трябва да има едно демократично общество, защото Европейският съюз е създаден от демократични държави. Това е феномен, който съпътства човечеството от Троянската война досега. Сега с навлизането на социалните мрежи и интернет разпространението става изключително бързо и води до такива намеси в демократичните процесии на Европейския съюз”, разказа Андрей Ковачев по време на дискусията “Пандемията фалшиви новини”.

 

“Нашата комисия е с ограничено време на действие – до края на тази година трябва да излезе с доклад, който да предложи, ако е нужно и където е нужно, законодателни промени, които да бъдат задължителни за платформите и участниците в комуникационните политики във всички страни – членки на ЕС. Доброволният кодекс за поведение на онлайн платформите е добра първа стъпка, но се вижда, че е недостатъчна.

 

Andrey Kovatchev

Комисията INGE работи със специалисти от ЕС и извън него по тази тема. Изслушваме ги, чуваме техните предложения и ще излезем до края на тази година със законодателни предложения”, уточни единственият българин в комисията INGE, подчертавайки, че информираният с истината гражданин е основата на всяка демокрация.

 

“Всеки наистина има право на собствено мнение, ако то не противоречи на законите, ако не призовава към омраза, към нарушаване на законите и тероризъм, но не и на собствени факти”, посочи Ковачев.

Според евродепутата големият проблем е именно създаването на собствени факти въз основа на това, че ти си си изградил някакво мнение и би искал то да бъде аргументирано. И като не съществуват такива факти, те се преиначават и се създават нови, несъществуващи факти.

“Може да даваме най-различни примери в различни сфери като например нашия проблем със сегашната Република Северна Македония. Това е прекрасен пример за това как хора, които сега се чувстват етнически македонци, за да аргументират това свое сегашно чувство, променят цялата човешка история от Клеопатра през цар Самуил до наши дни. Подобни примери има в най-различни посоки”, каза Андрей Ковачев в дискусията на “24 часа”.

Евродепутатът цитира скорошен доклад на НАТО с шокиращи факти за пазара, идващ предимно от Русия.

Само за 300 евро може да си купите 3530 коментара, 25 750 харесвания, 20 000 гледания и 5100 последователи. Само за 300 евро! Изследователите са проучили акаунтите, доставили закупената манипулативна информация и идентифицират 18 732 акаунта, използвани за манипулиране на социалните мрежи. Може да си представите колко е опасно, защото тук говорим за 300 евро. Ако инвестираш малко повече обаче, може да накараш хората да си помислят, че това е общественото мнение. А всъщност става дума за няколко хиляди евро, които си инвестирал, за да направиш възможна тази лавина от дезинформация, отговаряща на интересите на определена държава. Говорим предимно за намесата на Русия, която се опитва да променя общественото мнение във всяка страна – член на ЕС, използвайки всякакви възможни методи за дезинформация. Тя напипва кои са чувствителните теми за съответната страна и работи върху тези теми.

Китай също прави това, както и някои ислямски организации, особено на Балканите”, посочи Ковачев.

Това са темите, които комисията INGE много задълбочено и в подробности анализира. Много скоро се очаква да излезе и първият проектодоклад по темата. Той е в синхрон с всички други законодателни решения на ЕС като законодателния акт за цифровите услуги, директивата за аудио-визуалните услуги и плана за действие за демокрация. Основният принцип е: всичко, което е забранено офлайн в реалния живот, не може да бъде разрешено онлайн и съответно платформите трябва да изтриват такива дезинформационни кампании.

“Оказва се, че сме доста наивни в последното десетилетие. Не от нас обаче, не от демократичните страни на ЕС и нашите институции, а от трети страни идват дезинформационни кампании. Затова и вече не може да бъдем толкова наивни. Трябва да имаме инструментариума. Влиянието, което се оказва върху страните от ЕС, не може да остане без защита чрез демократични средства. Реакцията задължително е свързана с идентифицирането на личностите и компаниите, които са свързани например с фабриката за тролове в Санкт Петербург, и върху тях да бъдат наложени както индивидуални, така и корпоративни санкции по отношение на техните активи в ЕС. Работим с нашите партньори в САЩ, Австралия, Канада и всички, които споделят нашето мнение, че не може да допускаме безнаказано трети държави, които имат цели да променят нашия мироглед, демократични ценности и начин на живот чрез тази дезинформация”, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.


Реалност или манипулация – коя новина е фалшива (Изтегли приложението TREND)