Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев инициира политическа декларация за въздействието на пандемията върху достъпа до здравни грижи.

Документът е изготвен съвместно с Европейското партньорство за подобряване достъпа на пациентите до здравеопазване и е подкрепен от общо 58 евродепутати от всички основни политически групи. 

Според тях кризата с COVID-19 е разкрила явни пропуски в здравните системи на държавите-членки, както и слабости в способността на ЕС да предприема действия в отговор на една от най-тежките здравни кризи в близката ни история.

В изпратената до председателя на Европейската комисия и комисаря по здравеопазването декларация евродепутатите призовават държавите-членки да се въздържат от налагане на бланкетни ограничения на свободното движение на жизненоважни лекарствени и медицински продукти или от затварянето на границите.

Евродепутатите настояват за използването на структурните фондове за инвестиции в електронно здравеопазване и искат Европейската комисия да обмисли използването на налични инструменти на европейско равнище, като например съвместна процедура за възлагане на обществени поръчки, за да се избегне „война на наддаване“ между държавите-членки, след като бъдат одобрени нови лечения и ваксини за COVID-19.  

“Ние също така смятаме, че е абсолютно необходимо да извлечем поуки от настоящата ситуация за в бъдеще. Пандемията с COVID-19 показва значението на координираните действия на ниво ЕС за справяне с трансграничните заплахи за общественото здраве. Здравето не е само национален въпрос – той е спешен приоритет на европейската и глобалната здравна политика. Ако искаме да запазим ценните постижения на десетилетия европейска интеграция не можем да продължим да приемаме силно ограничената роля на ЕС в справянето с основните заплахи за здравето на европейските граждани.”, продължава декларацията.

Подписалите евродепутати искат също така засилване на компетенциите, финансирането и кадровите ресурси на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и проучване в дългосрочен план на възможностите за подобряване на капацитета на ЕС за противодействие на трансгранични заплахи за здравето, включително чрез евентуално адаптиране на Договорите на ЕС.


Ето пълния текст на декларацията в превод от английски: