Andrey Kovatchev Morocco.jpg
В качеството си  на постоянен докладчик на Европейския парламент за Мароко, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев тази седмица е на официално работно посещение в страната.

Програмата му вчера започна със среща с министъра на външните работи Насер Бурита, с когото обсъдиха състоянието на отношенията между ЕС и Мароко, както и начините за тяхното задълбочаване.

Andrey Kovatchev - Morocco.jpgАндрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: „Географската близост между Стария континент и Мароко, заедно със силните исторически и културни връзки са част от причините Мароко да е стратегически партньор за нас в много области като икономика, енергетика и търговия. Като една от най-развитите демократични държави на Африканския континент Мароко е основен фактор за стабилността и сигурността на целия регион. Особено висока оценка заслужава отличното ни сътрудничество в областта на борбата с нелегалната миграция и тероризма, благодарение на което само през последните години са предотвратени десетки хиляди опита за незаконно преминаване на европейските граници.

Програмата ми продължи със срещи с представители на министерствата на земеделието, промишлеността, енергетиката и околната среда. Заради географското си положение и климата Мароко има огромен потенциал за производство на енергия от възобновяеми източници. Възможностите за разширяване на партньорството в тази област са огромни – чрез инвестиции, износ на чисти технологии и високотехнологично оборудване и реализирането на взаимноизгодни проекти за пренос на енергия. Нашата цел за намаляване на емисиите с 55% до 2030 година може да бъде постигната само с производството и транспорта на енергия от възобновяеми източници като слънце и вятър, както и производството на водород от тях.“