Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

За първи път в своята история ЕС ще тегли кредит, за да подкрепи държавите членки. В общия бюджет на ЕС за следващия програмен период 2021- 2027 година, 750 млрд. евро безвъзмездно финансиране и дългосрочни нисколихвени кредити, се предвиждат за Фонда за възстановяване на икономиките на страните след КОВИД 19. Кредитите, които евентуално ЕС ще изтегли подлежат на връщане през 2058 година. България ще получи 15 млрд. евро, от които 3,3 млрд. евро дълг, който страната трябва да поеме.

Това коментира за БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Планът за възстановяване на ЕК ще бъде предложен за разглеждане на Съвета на Европа и на Европейския парламент и очакванията са да бъде приет най-късно през есента на т.г., защото икономиките на държавите – членки ще се свият средно с 8 %, дори и да няма втора вълна на пандемията.

Andrey Novakov

В бюджета на сега действащите оперативни програми на ЕС се предвижда допълнителен финансов ресурс, с който ЕС ще подпомогне всяка една от държавите и няма да бъде необходимо създаване на нова бюрокрация, нови финансови инструменти и механизми. На плана за възстановяване се противопоставят част от скандинавските държави, Австрия и Нидерландия. 

В създалата се ситуация трябва да си даваме сметка, че или заедно ще излезем от тази криза с общи действия, с общ спасителен фонд, в противен случай поредния опит да се справяме поотделно ще бъде с необратими последствия, каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП


Какво още каза Андрей Новаков – чуйте коментара му в звуковия файла: