Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Категорично протестирам срещу използването на такъв говор на омразата срещу България, срещу българите – да се манипулира историята!

Скандални твърдения за “български злодейства” в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Скандални твърдения в сръбска обява за литературен и артистичен конкурс! Техническото училище “Никола Тесла” и църковната община в сръбския град Сурдулица обявяват конкурс “Отечеството и свободата – минало, сегашно и бъдеще” сред учениците в основните и средни училища в Република Сърбия, Република Сръбска и диаспората за отбелязване на една година от обявяването на Светите Сурдулишки мъченици.


В обявата се уточнява, че “Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата световна война на територията на югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово.” Поканата за участие в конкурса изглежда е изпратена до различни сръбски училища. Освен, че споменава никога несъществувалото наименование Вардарска Сърбия, обявата се отнася за манипулативно поднесени исторически събития от Първата световна война.


Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев протестира срещу използвания език на омразата срещу България.

Основната идея на Европейския съюз е да преодолеем това, което ни е разделяло, дискриминацията, говора на омразата – това, което успяха страните в Западна Европа. За огромно съжаление в нашата съседка Република Сърбия все още явно инерцията от миналото не е забравена. Това, което в момента се прави в Сурдулица е изключително лош опит от миналото  – да се обявяват конкурси в училищата за това колко са били лоши “българските злодеи” и какво били направили.

Аз категорично протестирам срещу опита отново да бъде използван такъв говор на омразата срещу България, срещу българите, да се манипулира историята. Това не е европейско поведение. Тези остатъци от миналото трябва да бъдат преодолени по пътя на европейската интеграция. Недопустимо е православната църква на Сърбия да участва в такива актове заедно с училищата. Поводът е т.нар. конкурс, който е обявен от училището в Сурдулица заедно с църковната общност за това как малките деца трябва да пишат за “българските злодеяния” и за т.нар. обявени от тях Сурдулишки мъченици от Първата световна война.

Да не говорим, че в този конкурс се говори и за някаква област, наречена “Вардарска Сърбия”, явно се има предвид Македония. Това не е само някаква носталгия по миналото, но е недопустимо изопачаване на историята. Достатъчно Македония беше жестоко подложена на сръбска окупация за десетилетия – както по времето на кралска Югославия, така и по времето на комунистическа Югославия и това повече не може да бъде търпяно. Надявам се много тези неща да не се повтарят и ние желаем, аз желая наистина едно европейско бъдеще на Република Сърбия и на всички сръбски граждани, надявам се и те да имат силата да преодолеят това, което ни е разделяло в миналото.