Andrey Kovatchev„В моята страна стотици анонимни сайтове без ясна собственост, организации без ясно финансиране, хиляди фалшиви профили в социалните мрежи  водят координирана информационна война срещу ЕС, злоупотребяват с най-чувствителните теми за хората като религия, традиции и ценности.“

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, по време на дебат за външната намеса в изборите и дезинформацията в националните и европейските демократични процеси.

„България е само една от страните, в които през 2015 г., по време на местните избори, бяха атакувани сайтовете на ЦИК и на други ключови по отношение на изборите институции. Но това далеч не изчерпва дестабилизационните опити на трети страни в нашите общества да забият клин в единството на ЕС“, допълни Ковачев.

Според него демокрацията предполага и поощрява свободата, толерантността и плурализма на мненията. Когато обаче има опит за подмяна на демокрацията с други, авторитарни форми на управление или промяна на геополитическата ориентация на една суверенна държава, границата на търпимост явно е прекрачена.

„Парадоксално е, че неограничената толерантност рано или късно води до изчезването на толерантността. Бих задал може би парадоксалния въпрос – ако гласуваме в този парламент дали демокрацията означава свобода да лъжеш или лъжата е/не е част от свободата на мнение, какъв ли би бил резултатът?“, попита българският депутат.

И предупреди, че не трябва да бъдем наивни. Необходимо е ясно да осъзнаваме сериозността от заплахите от трети страни.

„Демокрацията трябва да има инструменти да се защити. Приветствам и призовавам за сериозни ресурси за защита и преодоляване на този тип хибридни заплахи“, завърши Ковачев.

Румънската евродепутатка социалистка Мария Грапини го попита как проблемът може да бъде решен, без да бъде нарушена свободата на изразяване и като се предотврати намесата в изборите.

„Добрата стъпка е наистина работата в платформите, Кодексът на добрите практики. Трябва също да се подкрепя добрата и обективна журналистика с професионално обучение на журналистите“, отговори Ковачев.

И завърши с това, че демокрацията трябва да има своя имунна система!