Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

През април 2020 година, в самото начало на пандемията от коронавируса, членовете на външната комисия на Европейския парламент и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обсъдиха последния доклад на Европейската служба за външна дейност за дезинформацията във връзка с COVID-19.

В резолюция, приета от Европейския парламент, евродепутатите се обединиха около становището, че дезинформацията е основен проблем за общественото здраве. Те поискаха ЕС да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация.

Какво законодателство обмисля Съюзът за онлайн платформите, които са благодатна среда за разпространение на неверни твърдения, за да се ограничи разпространението на дезинформация, обясни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП – д-р Андрей Ковачев:

Andrey Kovatchev

„Дезинформацията е глобален феномен, който не е свързан само с COVID-19, а с всеки аспект на нашия живот- здраве, икономика, социален живот, така че тези платформи и социалните мрежи, интернет, които се развиха толкова бурно през последните десетилетия, допринесоха за това информацията да се разпространява мигновено по цялата планета и да промени мнението и живота на милиарди хора … Европейският парламент взе решение да направи специална комисия, на която и аз съм член и да намерим най- ефективните мерки за противопоставяне на този феномен. Много е сложно, защото е свързано с гарантирането на свободата на изразяване на мнение. То по никакъв начин не трябва да бъде ограничавано. В същото време трябва да бъде мотивирано и критичното мислене на хората, за да могат те сами да отсяват това, което се предлага и е конспиративно, невероятно, свързано с неща, които не отговарят на истината … Тази специална комисия по дезинформация на Европейския парламент трябва в следващите 12 месеца да приеме един доклад с препоръки за законодателни решения за ограничаване на дезинформацията и особено що се отнася за геополитическата дезинформация от други, трети страни.“- каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев.

През 2020-та лидерите на страните в ЕС заявиха, че борбата с дезинформацията трябва да се води с прозрачно и навременно предоставяне на фактологична информация. Европейската комисия предложи мерки, сред които са разграничаване между незаконното съдържание и съдържание, което е вредно, но не е незаконно и между дезинформация и подвеждаща информация, която може да се разпространява без умисъл. Попитахме жители на Видин ставали ли са жертви на дезинформация по отношение на ситуацията с COVID-19:
  • „Има такива моменти, по предаванията на някои- разни конспиративни теории и други неща, които не може човек да ги приеме или пък някои ги приемат. Има доста дезинформация …
  • Сега и за ваксините- говори се колко са положителни, колко да се надяваме на тях …
  • Във всяка държава си има нещо специфично, на като цяло мисля, че се информираме…
  • Като гледам процента на тези, които искат да се ваксинират, имам чувството, че има доза дезинформация, неувереност.“- коментираха видинчани.
ЕС ще продължи активно да се противопоставя на опитите за дезинформация чрез сътрудничество между институциите, държавите членки, международните организации и представители на гражданското общество. Предстои въвеждането на план за действия за европейска демокрация и законодателство за дигиталните услуги.