Eva Paunova
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Най-големият успех на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е, че не просто стимулира частните инвестиции в Европа, а по-скоро променя начина на работа и на инвестиране. Това е част от доклада на българския евродепутат Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП в рамките на политическата асамблея, която преди няколко дни отчете годишните резултати от дейността на фонда.

В сряда на заседанието на началната сесия на Европейската комисия председателят Жан-Клод Юнкер обяви, че поради успешното развитие на проектите по ЕФСИ, срокът на плана Юнкер ще се удължи с още три години, т. е действието му ще е до 2020 година – засега. Г-н Юнкер подчерта, че от комисията ще се наблегне именно на по-малките и далеч по-иновативни и динамични проекти на държавите от всички страни-членки.

Според наблюдатели немалка заслуга за това има и доклада на българския евродепутат Ева Паунова отпреди няколко седмици.

Основен акцент в доклада на г-жа Паунова бе препоръката да се обърне по-голямо внимание на привличането на малки проекти, на по-ниска стойност, за да могат малките и средните фирми, каквито са повечето в европейските държави, да се възползват от стимулите и преференциалните планове на ЕФСИ.

В България малкият и средният бизнес има достъп до ЕФСИ за финансиране само чрез банките, които предоставят кредити с гаранции по плана, и много малък процент от тях имат възможност да кандидатстват директно към Европейската инвестиционна банка… тази банка инвестира в големи проекти, например най-малко от 200-300 милиона евро, а в една страна като България са много малко тези компании, които могат да си го позволят, смята г-жа Паунова.

По-малките проекти са по-бързи, често водят до по-бързи и трайни резултати и имат конкретен иновативен характер, обобщава Ева Паунова в доклада си.

Чуйте коментара на Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП