Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП
„Един от най-важните елементи на успешна стратегия за Енергийния съюз, ориентирана към бъдещето, е енергийната ефективност“.

Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова относно Първия доклад за състоянието на енергийния съюз, който беше обсъден по време на пленарно заседание на Европейския парламент на 26 ноември 2015 г. в Страсбург.

 

Паунова подчерта, че само чрез понижено потребление на енергия Европа може да постигне истинска независимост, което е важно както икономически, така и геополитически. Тя посочи като позитивен пример Национална програма за енергийна ефективност, за която България е заделила 1 милиард лева.

„Благодарение на нея само ще постигнем по-ниски нива на енергийна консумация, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда за гражданите, но също така ще бъде намалена енергийната зависимост от външни източници.“

 

Българският евродепутат приветства решението на Европейската комисия да включи голям брой български инфраструктурни проекти в приетия списък с проекти от общ интерес.

„Призовавам ЕК да продължи последователно да подкрепя тези инфраструктурни проекти в страната и региона до тяхното пълно изпълнение, за да постигнем целите на нашата енергийна политика“, заключи Ева Паунова.