Eva Paunova
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП и Симеон Дянков по време на лекция в Лондонското училище по икономика (LSE)

Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП и зам. министър-председателят и министър на финансите в правителството на ГЕРБ (2009-2013) Симеон Дянков проведоха лекция в понеделник, 5-и декември 2016 г., в Лондонското училище по икономика (LSE), посветена на преодоляването на предизвикателствата пред България и Европа в момент на динамични геополитически промени.

На дискусията присъства българският посланик във Великобритания Константин Димитров, както и над 130 студенти и професионалисти.

 

„Безспорно образованието трябва да е основен приоритет за следващото правителство, защото то е в основата на икономическия потенциал на едно общество“, заяви българският евродепутат по време на дискусията.

На въпрос на Паунова за мнението на присъстващите, над 80% от тях също посочиха образованието като сектора с най-голямо дългосрочно значение за икономическите перспективи на България.

По време на продължилата над два часа дискусия се акцентира и върху необходимостта от продължаване на реформата в съдебна система, за да може да се осигури правна сигурност за бизнеса и чуждите инвеститори.

България е една от първите държави в Европа, които използват част от средствата по Структурните и кохезионните фондове не само за грантове, но и за инвестиционни финансови инструменти. Изграждането на т.нар. Фонд на фондовете у нас, който ще започне работа през 2017 г., ще осигури не само изгодно рисково и дялово финансиране за бизнеса, но ще допринесе за развитието на капацитет за финансово инженерство у нас. Това ще ни направи по-подготвени за годините след 2020, когато бюджетът на ЕС ще се ориентира все повече към инвестиции, а не безвъзмездно финансиране.

Симеон Дянков, който е директор на изследователския център за финансови пазари (Financial Markets Group Research Centre) към LSE, представи основните заключения от последното си изследване. Според бившия финансов министър трите основни предизвикателства пред икономическия растеж в държавите от Източна Европа са демографията, бавният преход към зелена икономика и слабата иновационна култура.