Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП и Елица Панайотова
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП и Елица Панайотова изп. директор на София Тех Парк на откриването в София на научно-технологичния парк T+IN
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова отличи избрани от нея млади таланти да представят новото поколение български изследователи в Европейския парламент през 2016 г. Това стана ясно на разговор на евродепутата и изпълнителния директор на София Тех Парк Елица Панайотова с лауретите от Панаира на науката и иновациите в четвъртък, 10 декември 2015 г. в новоокрития технологичен център Тех Парк.
Събития като Панаира на науката и иновациите са подход от гражданския сектор към държавата и бизнеса да се осъзнае потенциала от развитието на научни кадри. Панаирът е платформа за стимулиране на конкурентноспособността, предприемчивостта и професионалните учения. От тях трябва да се борим за възникването на сходни регионални и дори училищни дейности, както и разширяване възможностите на научното образование, заяви Паунова.

Според нея се наблюдава позитивната практика участниците в подобни събития да не напускат трайно България, а когато го правят – това да е мотивирано от принципите на научната мобилност, а не на емиграцията. Тази практика следва да бъде подкрепяна, а на оставащите и завръщащите се – да се оказва специфична подкрепа, допълни тя.

Идеите, откритията и изобретенията на бъдещите изследователи на България бяха представени за осма поредна година в рамките на Панаира на науката и иновациите, състоял се тази година в София Тех Парк. Организатор на събитието бе Клуб Млади Таланти (KMT) заедно с медийната подкрепа на вестник Аз Буки.

В рамките на Панаира се проведоха финалните кръгове на две състезания, които стартират всяка есен, в подкрепа на иновативни и научни проекти на ученици – InnoFair, афилииран с три международни конкурса, сред които най-голямото състезание за млади учени в света Intel ISEF и Young and Energetic Scientists (YES) – в подкрепа развитието на приложни научни разработки на студенти и докторанти.