www.gerb-epp.info
Евродепутати ГЕРБ - СДС/ЕНП - България

Евродепутатите от Групата на ЕНП от ГЕРБ-СДС са възмутени от действията на властите спрямо журналистите от вестник “Труд”.

„Смятаме за недопустимо блокирането от полицията на сградата, където се помещава редакцията на вестника! Това е пореден недемократичен акт от страна на министъра на културата Велислав Минеков и на МВР на Бойко Рашков. Цялата отговорност за действията на тези двама служебни министри обаче носи президентът Румен Радев, който еднолично ги е назначил на постовете им”, се посочва в позиция на българските евродепутати от ГЕРБ – СДС.

Според информацията, с която разполагаме, “Труд” е погасил всички дължими наеми, за което има всички необходими фактури и документи. Ето защо се противопоставяме на тези опити на едноличната власт да заглуши гласа на медия, която смятат за неудобна! Свободата на медиите и възможността да изразяват свободно позициите си са една от основните ценности на Европейския съюз. Очевидно това не е така за сегашните и предстоящите бъдещи управляващи, пишат още евродепутатите.

По този повод евродепутатите от ГЕРБ /СДС – ЕНП ще информират всички свои колеги в Европейския парламент и останалите европейски институции за безпрецедентното погазване на свободата на словото в България и нахлуването на полиция в редакцията на независима частна медия.