Emil Radev
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Емил Радев, по време на дискусията „Насилие над жени и момичета – превенция и противодействие", организирана от Жени ГЕРБ - Варна

Дългоочакваното предложение на ЕК за директива за борба с насилието над жени и домашното насилие беше представено в четвъртък на съвместно заседание на двете ресорни комисии в ЕП – Комисията по правата на жените и равенството между половете и Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Това съобщи българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Емил Радев, който беше гост на дискусията „ Насилие над жени и момичета – превенция и противодействие“, организирана от Даниела Димова, член на НИС на ЖГЕРБ и Йорданка Проданова, областен координатор.

По думите на Емил Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, законодателната инициатива има за цел да отстрани пропуските в защитата и достъпа до правосъдие на жертвите на насилие в целия ЕС.

Emil Radev„Нуждаем се от решение, което да бъде изработено в кратки срокове и на европейско ниво, така че насилниците да не могат да се скрият зад една или друга юрисдикция”, коментира българският евродепутат, като припомни, че голяма част от съвременните предизвикателства са с трансграничен характер. Радев допълни, че ЕП има амбицията новите правила да бъдат приети още тази година.

„Постигането на напредък в борбата срещу насилието изисква комплексна работа – законодателна, институционална, но и обществена целенасочена подкрепа, координирани политики с активното участие на неправителствения сектор. Така се гарантира широка гама от адекватни и специализирани мерки на всички етапи от борбата с насилието – от превенцията до наказателното преследване”, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

В рамките на дискусията беше цитирана стряскаща статистика, според която всяка трета жена в света е преживяла физическо или сексуално насилие. Тревожни са данните и за Европа – изследване на Агенцията на ЕС за основните права показва, че около 50 жени губят живота си от домашно насилие всяка седмица, а 75% от жените са преживели сексуален тормоз в професионална среда. Расте и насилието онлайн. Въпреки липсата на официални данни за реалните мащаби на проблема, проучване на Европейския институт за равенство между половете сочи, че COVID пандемията е довела до увеличаване не само на разпространението, но и на интензивността на насилието над жени в ЕС. Отчетено бе, че целенасочена подкрепа е необходима и за групи със специфични нужди или изложени на риск, включително жени, бягащи от военни конфликти.

Emil RadevВарна е сред най-добрите примери в страната за комплексни мерки в защита на жертвите на насилие. Това е първата община, която не само разчита на държавата, но и осигурява сериозно местно финансиране в подкрепа на пострадалите от насилие, посочи Анна Николова, управител на Фондация „SOS – семейства в риск“, която беше специално поканена във форума на ЖГЕРБ-Варна.

В потвърждение на казаното общинският съветник от групата на ГЕРБ и председател на Социалната комисия в местния парламент Милена Димова направи преглед на дейността на Кризисните центрове за пострадали жени и деца от насилие, на Центъра за обществена подкрепа „По-добро бъдеще“, Социалния център за интеграция, както и на всички социални услуги, които предлага Община Варна за подкрепа, консултации, психологическа помощ, осигуряване на работа.

В началото на дискусията дамите – участници в нея бяха приветствани за инициативата от Екатерина Йорданова, председател на ЖГЕРБ с думите „България се нуждае от много обич сега, да я дадем тази обич!“.