Зам.-председателят на Групата на ЕНП за разширяването и Беджет Паколи обсъдиха визовата либерализация за балканската страна

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент – Андрей Ковачев с ресор “Разширяване и средиземноморска политика”, обсъди с косовския министър на външните работи Беджет Паколи визовата либерализация за страната и реформите, които Косово извършва. Косово е една от страните от Западните Балкани – част от приоритетите на българското Председателство на ЕС. През май месец София ще бъде домакин на среща на върха ЕС – Западни Балкани.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Паколи

„Първо, много съм щастлив, че се запознах с Андрей Ковачев. Зная, че той е приятел на Косово и имахме няколко въпроса за обсъждане – визовата либерализация за Косово, за реформите в Косово, за предстоящата среща на върха в София. Обсъдихме много въпроси и съм доволен от срещата с г-н Ковачев, надявам се, че ще продължим контакта с него“, заяви вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Паколи.

За българското европредседателство той каза:

„Косово е много, много доволно от това. Косово трябва да бъде напълно интегрирано. За първи път българското Председателство каза: “Всички или никой”. Ние – и шестте страни – се надяваме да успеем. Косово е благодарно на българското Председателство, което се справя много добре, и на всички приятели в България. Ние се познаваме, България познава Косово, защото България беше една от първите държави, които признаха Косово и на практика го подкрепя навсякъде – и Председателството, и премиера, и сега – в Брюксел“.

Andrey Kovatchev , #WesternBalkans
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Паколи

„Косово също е част от Западните Балкани, така че не може тази част да остане черна дупка и да е отново част, която излъчва нестабилност. В интерес и на Европейския съюз, и на страните около Косово е, да има напредък в Косово, да се работи за европейската интеграция и на Косово, в контекста – разбира се – и на намирането на решение между Белград и Прищина и затова по време на срещата в София през май месец да има положителни сигнали към всички страни от Западните Балкани“, каза от своя страна българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.


По-рано през деня българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в ролята му на заместник-председател на Групата на ЕНП в ЕП с ресор “Разширяване и средиземноморска политика”, се срещна с министър-председателя на Република Албания г-н Еди Рама и външния министър на страната г-н Дитмир Бушати.
Andrey Kovatchev , #WesternBalkans
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и министър-председателя на Република Албания г-н Еди Рама

Обсъдихa реформата в съдебната система, борбата с наркотрафика и корупцията, и желанието за борба с негативните клишета, които са приети за някои балкански държави.

Съгласиха се с това, че трябва заедно да работим за създаване на положителен образ на целия регион. Премиерът Рама благодари на България и българското председателство на Европейския Съвет за подкрепата за Албания и поставянето на Западните Балкани като негов основен приоритет.
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев се срещна с министър-председателя на Република Албания г-н Еди Рама и външния министър на страната г-н Дитмир Бушати

Г-н Ковачев благодари на премиера Рама за признаване на българското малцинство в страната и пожелах успех в получаването на дата за започване на преговори с ЕС в рамките на българското председателство на ЕС.