Emil Radev
В качеството си на посланик на библиотеките в Европейския парламент евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на 1-ви септември  посети Регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич. В знак на съпричастност към усилията за обогатяване на библиотечните фондове той подари ценната историческа енциклопедия „България във Втората световна война (1941-1945 г.)”, както и краеведско издание, посветено на шиковското население в Добруджа.

Директорът на библиотеката Невяна Христова запозна Емил Радев с дейността и инициативите, които се реализират. Тя показа на евродепутата и някои от най-старите и редки книги в колекцията на библиотеката, както и съхранените лични вещи на Дора Габе и Петър Увалиев.

Emil Radev„За мен библиотечната общност е част от съвременните будители, които не щадят усилията си да насърчават четенето, да подкрепят образованието, да присъстват активно в духовния живот, да пазят книжовното ни наследство. Ценя високо всеотдайността, която влагате в работата си. Радвам се, че тук човек може да открие не само книгите, от които се интересува, но и много топлина и уют. Особено съм впечатлен от приказната атмосфера, която сте създали за най-малките читатели”, сподели пред колектива на библиотеката Емил Радев.

По думите му чрез дигитализацията библиотечната общност успява да посрещне и предизвикателствата, пред които ни изправят новите технологии. Заедно с директора на библиотеката беше обсъдена съвместна инициатива, която да провокира четящите млади хора.

Emil RadevЕвродепутатът се ангажира да осигури награди за предстоящия конкурс за рисунки и видеоклипове. Събитието ще бъде обявено през октомври и ще се проведе в рамките на програмата, с която библиотеката ще отбележи своя 70-годишен юбилей.

Невяна Христова изказа благодарност за подарените книги. Тъй като енциклопедията „България във Втората световна война (1941-1945)” не е създадена с комерсиална цел, тя не се разпространява на книжния пазар у нас.

Евродепутатът Емил Радев лично подкрепи авторския колектив, реализирал задълбоченото изследване, което в два тома събира много информация и богат архивен материал относно лицата и събитията, свързани с участието на България в най-кръвопролитната война в човешката история.Emil Radev