Emil Radev - EPP
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

За пета поредна година българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев подкрепи Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”. Родолюбивата инициативата на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия във Варна се провежда под патронажа на кмета на морската столица Иван Портних.

Събитието се организира със съдействието на Община Варна, Регионалния исторически музей и Държавния архив във Варна, Фондация „Христо Ботйов”, Национална асоциация „Георги Ст. Раковски”, д-р Милен Врабевски – основател и председател на Фондация „Българска памет”. Сред спомоществователите е и Емил Радев – член на Европейския парламент от ГЕРБ/ЕНП и възпитаник на Първа езикова гимназия, който осигури и една от специалните награди за отличен автор на есе.

В петото издание на конкурса участваха ученици от над 50 населени места в страната. Класирани бяха 42 от общо 225 проекта в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация. По наградените проекти са работили – индивидуално и колективно, общо 110 ученици под ръководството на 35 преподаватели.

Победителите бяха обявени на провелата се национална ученическа конференция на тема: „200 години от рождението на Георги Ст. Раковски”, с която официално завърши историческия конкурс. Сред лекторите на форума бяха двама преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски” – проф. Кирил Топалов и проф. Димитър Веселинов, както и проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Форумът беше открит от директора на училището домакин Ангел Митев и началника на РУО – Варна д-р Ирена Радева. За усилията си да поддържат българската памет участниците и гостите на събитието бяха приветствани и с поздравителен адрес от Лилия Христова, която ръководи общинската дирекция „Образование и младежки дейности”. В конференцията се включиха още Радостина Николова, експерт в Министерството на образованието и науката, специалистите от РИМ – Варна Мариана Димитрова и Кристина Спасова, ученици и учители от цялата страна.