Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Европейския съюз да подпомогне бизнеса в осъществяването на прехода към устойчива икономика призова българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Позицията си той изрази по повод гласувания от Европейския парламент доклад относно подкрепата за устойчивото корпоративно управление.

Документът беше приет миналата седмица на пленарната сесия на Европейския парламент.

Emil Radev„Днес сме свидетели на тенденции, при които постигането на икономическите цели от предприятията постепенно се обвързва с цели, които са нетрадиционни за тях: борбата с климатичните промени, преодоляването на социални проблеми, устойчивото развитие като цяло”, отчете Емил Радев, който активно участва в работата по доклада в качеството си на представител на ЕНП.

Според българския евродепутат устойчивото корпоративно управление носи допълнителна стойност за обществото и допринася компаниите да бъдат по-продуктивни и по-солидни. Затова ЕС трябва да насърчава създаването на нова бизнес култура, смята Радев.

„В разгара на COVID пандемията и кризата, която увеличи рисковете за бизнеса, огромно значение придобиват нашите усилия да се защитят европейските предприятия, като разбира се, това не става за сметка на правата на работниците и акционерите. Необходими са общоевропейски действия в тази насока, но те в никакъв случай не бива да водят до налагането на непосилни тежести за малките и средни предприятия”, категоричен бе Емил Радев.

Той настоя при промени в дружественото право да се прилага балансиран подход, който да интегрира политиките на устойчивост в корпоративното управление, отчитайки както икономическите, така и социалните и екологичните фактори.