Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

България може да загуби 10-12 млрд. лв. европейски средства в следващите години, ако рязко не стартира изпълнението на поетите пред ЕС ангажименти.


За това предупреди българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той обърна внимание, че до 31 август 2026г. целият ресурс от близо 5,7млрд. евро, заложени в Плана за възстановяване на страната ни, следва да бъдат разплатени. По-малко от две години от този срок страната ни е с едва един транш, от който може да се наложи дори да връщаме финансиране. Това предупреждение беше отправено от финансовото министерство след последното заседание на юбилейния 50-ти парламент.

Андрей Новаков подчерта, че загубата на средства не води след себе си до отпадането на ангажименти за реформи, които българската държава е поела пред европейските институции. Нещо повече. Страната ни подлежи и на санкции, ако реформите останат нереализирани.

„Щетите за България в изминалите 3 години са изключително големи. Трябваше внимателно да анализираме има ли как да адаптираме нашите топлоцентрали с европейско финансиране по такъв начин, че да работят по-дълго. Ако ли не, какво бихме могли да направим, така че нито един човек да не си загуби работното място“, заяви Андрей Новаков.

Той изрази надежда, че след предсрочните избори у нас ще заработи редовно правителство с дългосрочен хоризонт, което да се нагърби с работа по същество.


ℹ️ Повече по темата чуйте в звуковия файл цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП⬇️