Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП по време на форума „Предприемачи на бъдещето“, на който евродепутатът бе специален гост

България би могла да повиши с 8 на сто своя БВП през следващите 4 години, ако се възползва както трябва от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията COVID-19 – „Следващото поколение на ЕС” – NextGenerationEU и от следващия 7-годишен бюджет на ЕС.

Това каза на видеобрифинг българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Международното Европейско движение (EMI) Ева Майдел, преди началото на утрешната пленарна сесия на Европейския парламент.

Очаква се през следващите 4 години България да получи 15 млрд. евро от новия инструмент.

 

Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

„Ако инвестираме цялата тази сума, имаме възможност да добавим 5% към БВП на България от 2019 за всяка една година в следващите 4г. Ако се възползваме, както сме го правили досега, ефективно и инвестираме и средствата и от многогодишната финансова рамка, от 7-годишния бюджет – това са допълнителни 3% от БВП на година. Всичко това е благодарение на начина, по който Европейският съюз, в крайна сметка, е структуриран – предлага този възстановителен план. Целта е една – начинът, по който живеем, начинът, по който работим, начинът, по който нашите предприятия работят, да става все по-ефективен и начинът на живот – все по-добър“.

Темата за икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса, както и за следващия 7-годишен бюджет на ЕС, ще бъде разисквана в пленарна зала.